Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився один із ідеологів українського націоналізму Дмитро Мирон
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився один із ідеологів українського націоналізму Дмитро Мирон

5 листопада 1911 року у селі Рай на Тернопільщині народився Дмитро Мирон (псевдо Максим Орлик, Брюс, Піп, Роберт, Андрій), український політичний і військовий діяч, один із ідеологів українського націоналізму.

Провідник юнацтва крайової екзекутиви ОУН (1932-1933), в’язень польських тюрем (1933-1938), учасник ІІ Великого збору Українських націоналістів (римського) 1939-го, автор “44 правил життя українського націоналіста”, праці “Ідея і чин України”. Член Революційного проводу ОУН, крайовий провідник ОУН Західних окраїн Українських земель (ЗОУЗ, Закерзоння, 1940), член Проводу ОУН (1941-1942), крайовий провідник Північно-східних Українських земель (1941-1942). Загинув 1942-го у Києві під час перестрілки з німецькою поліцією.

«У своєму житті не знав ніколи і не любив хвилини безділля й спокою, вигоди, алкоголю, куріння чи інших слабостей. Ніхто не чув ніколи від нього ні одного слова жалю, нарікання, зневіри чи сумніву. Ніхто не бачив у його очах страху тоді, коли певна смерть чекала всіх. У нього був лише якийсь дивний, твердий усміх, неначе короткий гострий полиск сталі й негайне тверде рішення», — згадували про Дмитра побратими.

Цитати Дмитра Мирона-Орлика:

Не Україна для нас, а ми для України! Доля України вирішується в наших душах і серцях.

***

Я знаю, що можу загинути й сьогодні чи завтра в боротьбі за незалежну Україну, але я певний, що наша національна ідея є безсмертна. І тому, якщо я загину в боротьбі за неї, мене замінять інші, які продовжуватимуть боротьбу аж до перемоги.

***

Національна ідея є підставою, центральною ідеєю і рушійною силою цілої історії України.

***

Нація – це не лише біологічно-психологічний, суспільно-історичний і духовно-етичний твір, але це також політичний твір, що проявляється у волі й здібності керувати самим собою, творити власне самостійне життя, творити власну державу. Тільки через державу нація виступає як самостійний предмет історії, як суверен.

***

Нація – це вищий ступінь розвитку народу. Це ідейно-політичне оформлення й завершення народу. Нарід стає нацією, коли витвориться у нього спільна воля й ідея творити власне життя, політично себе оформити, коли усвідомить собі своє історичне покликання…

Підготували Наталя Слобожаніна та Леся Бондарук, УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ