Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Померла Ванда Горчинська "Домовина" — відома зв'язкова та медсестра ОУН

Відома зв'язкова та медсестра ОУН, арештована і засуджена за антисовєцьку діяльність, учасниця Норильського повстання Ванда Горчинська (псевдо «Домовина») померла у віці 98 років.

Про це повідомила її донька Ярослава Василик-Демчук, а також онуки Тарас Демчук та Роман Василик.

Як повідомило Громадське, похорон Ванди Горчинської запланований на 24 липня.

Ванда Демчук (Горчинська) родом з міста Копичинці Гусятинського району на Тернопільщині. У 18 років стала членкинею ОУН, мала псевдо «Домовина». Ванда працювала зв'язковою, друкаркою, медсестрою Копичинецького надрайонного Українського Червоного Хреста — медичної служби, а також заступницею керівника медслужби Пробіжнянського району.

У 1946 році її арештували та засудили до 15 років таборів. Жінка відбувала покарання у таборах Дудінки, Норильська, Тайшета і Мордовії, була учасницею Норильського повстання.

У 2018 році Ванду Горчинську нагородили Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня — це державна нагорода України за визначні заслуги для жінок. 5 липня 2022 року вона відзначала своє 98-річчя.

Про драматичну історію життя відомої «Домовини» й те, як вона втратила все, але не здалася — у мультимедійному спецпроєкті Богдана Кутєпова та Христини Коціри.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ