Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - у Львові помер Іван Франко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - у Львові помер Іван Франко

28 травня 1916 року, на шістдесятому році життя, у Львові помер Іван Франко, письменник, фольклорист, етнограф, літературознавець, філософ, історик.
1/2

Іван Франко прожив неповних 60 років, з них понад 40 займався активною творчою діяльністю. У практичному підсумку ці 40 років – це 6000 творів. Це означає, що кожних два дні з-під пера письменника виходив новий твір, який міг бути віршем чи новелою, або й повістю, романом чи монографією. За час активної творчої діяльності Франка в нього вийшло 220 окремих видань, це означає, що кожного року Франко видавав 5-6 книжок. Серед сучасних письменників таких титанів немає, а колосальна працездатність Франка просто вражає.

Іван Франко став першим українським письменником, який почав заробляти на життя пером. Попри усталену думку, що Франко все життя був бідним, йому таки вдалось своєю письменницькою та журналістською працею виплачувати кредит за особняк та утримувати велику сім'ю.

Стежками Франка. Місце успіху та політичної відмови

Поховали його у так званому «готелевому гробівці» Мотелевських-Мотильчинських на Личаківському кладовищі. «Готелевими» називали місця для поховань, які здавались власниками в оренду для тимчасового поховання. Через п’ять років  польська влада надала дозвіл на поховання Івана Франка на сучасному місці. У 1932 році на могилі було встановлено пам’ятник роботи Володимира Литвиненка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ