Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: День в історії - загинув отаман Сидір Андрущенко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - загинув отаман Сидір Андрущенко

20 вересня 1923 року загинув подільський отаман Сидір Григорович Андрущенко.

Народився в 1898-му в селі Спасів на Львівщині в простій селянській сім’ї. Закінчив двокласне народне училище. Учасник Першої світової війни у складі Австро-Угорської армії.

Після утворення ЗУНР командував відділенням 7-ї бригади Української Галицької армії, воював проти поляків та російської Добровольчої армії генерала Денікіна, двічі поранений.

Повстанську боротьбу почав у жовтні 1921-го ад’ютантом отамана Артема Онищука на території Тиврівського району Вінниччини (Поділля). Наприкінці весни 1922-го очолив селянський повстанський загін у лісах поблизу села Пилява, восени 1922-го – в Михайлівському лісі.

Вистежений і заарештований вночі 21 грудня 1922-го біля села Потуш. 

Юрій Горлі-Горський писав у «Спогадах»:

«Пригадую собі струнку постать Сидора, у подертому селянському вбранні, босого, без шапки, з якимсь занадто ідеалістичним поглядом карих очей… Коли зачала судити його «надзвичайна сесія» Губсуду й головуючий, начальник Губ відділу ГПУ, Ліплєвський почав: «Іменем Української Соціалістичної Радянської Республіки об’являю засідання…», – Андрущенко його перервав: «Яке маєш право ти…, яке ви всі маєте право судити мене іменем Українського Народу, за який я віддаю життя?!».

6 серпня 1923-го засуджений до розстрілу. Вирок виконано 20 вересня.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ