Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Волинь

День в історії - зіткнення 24 ОМБР з регулярними військами РФ під Луганськом

20 серпня – один з чорних днів української історії та, зокрема, 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила. Того дня, 5 років тому, 20 серпня 2014 року, під час прямого зіткнення з регулярною російською армією поблизу н.п.Георгіївка під Луганськом, Королівська бригада втратила кращих синів України.

Напередодні тих трагічних подій, ЗС України майже замкнули оточення довкола Луганська, коли 13-14 серпня бронетанковим кулаком змусили бойовиків відступати і зайшли в села Новосвітлівка та Хрящувате. В зоні відповідальності 24 ОМБр імені короля Данила знаходились стратегічно важливі позиції в районі н.п. Георгіївка, зокрема, висота ʺГагарінʺ. Завдяки їм, забезпечувався контроль так званої ʺдороги життяʺ, яка дозволяла здійснювати доставку боєприпасів та продуктів захисникам Луганського аеропорту. Росія не забарилась з реакцією і за розвідданими 17-19 серпня 2014 року на Луганщину зайшли чотири батальйонні групи армії Росії.

О 04:30 20.08.2014 року окупанти почали масований артилерійський обстріл наших позицій, одразу після якого, у складі двох рот, російські десантники з 234 десантно-штурмового полка 76 десантно-штурмової дивізії (в 1 пдр були присутні контрактники 104 ДШП) м.Псков, підсилені 6-8 танками 35-ї окремої мотострілецької бригади РФ, перейшли в наступ. В ході атаки, ворожим найманцям спочатку вдалось вибити наших військових з блок-постів ʺГагарінʺ та ʺПоступʺ, що були розгорнуті на висотах поблизу Георгіївки. Саме тоді і стало ясно, що бій іде з регулярними підрозділами російської армії. В якості повітряної підтримки вилетіло дві пари вертольотів Мі-24 зі складу 7 ОПАА. Після того як перша пара відпрацювала по висоті, зайнятій російськими підрозділами, через брак координації друга пара відправилась туди ж, і один Мі-24П був збитий. Проте, паралельна підтримка артилерії почала завдавати противнику втрат і врешті-решт російські війська були змушені відступити, залишивши на висоті ʺГагарінʺ командирський БМД-2К (б/н 275), БМД-2 (б/н 284) і вантажівку з боєприпасами КамАЗ на блок-пості ʺПоступʺ. Але трофейна бронетехніка це дрібниці. Разом з ʺкоробочкамиʺ росіяни залишили всю документацію. Окрім різного роду журналів, також була захоплена карта на котрій були позначені позиції і зони відповідальності змішаної БТГр 200 омсбр (разом з 61 опмп), 15 омсбр, 234 ДШП та 104 ДШП.

Під час бойових дій на території України, практично повністю була знищена 1-а рота 76-ої псковської дивізії повітряно-десантних військ. Про це йдеться в номері газети ʺПсковская губернияʺ, який з'явився в мережі 2 вересня 2014 року. У розпорядженні видання опинилися записи переговорів діючих військовослужбовців 76-ої дивізії, які на умовах анонімності були передані видавцеві ʺПсковської губерніїʺ Льву Шлосбергу.

ʺПідстав сумніватися в достовірності наданих матеріалів немаєʺ, - йдеться на початку статті. Як випливає з розшифровки бесіди, 16 серпня 2014 року рота була перекинута через кордон з Україною. 20 серпня на чужій території десантники знищили український блокпост і групу бронетехніки. Проте потім біля населеного пункту Георгіївка рота була накрита масованим артилерійським ударом. Один зі співрозмовників пояснив це тим, що в районі бойових дій діє ʺамериканська бригадаʺ радіоелектронної боротьби (РЕБ). З розмови випливає, що з усієї першої роти чисельністю 80 осіб вижили близько десяти бійців, інші загинули. Серед загиблих був Леонід Кічаткін, могила якого була виявлена на цвинтарі під Псковом 25 серпня. Співрозмовники також висловлюють припущення, що загинути могли до 140 десантників, бо йдеться не про регулярні, а про спеціально укомплектовані підрозділи.

Загалом, в серпні 2014 року Королівська бригада втратила 22-х мужніх військовослужбовців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ