Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати хочуть змінити умови відстрочки від призову

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки від призову під час мобілізації для студентів, які вступили на навчання після 30 років.У Центрі спільних дій проаналізували проєкт закону.

Відповідно до пропонованих депутатами змін, все ще не можуть бути мобілізовані студенти, які розпочали навчання до 30 років і які продовжують навчання відповідно до визначеної законом «Про освіту» послідовності (молодший бакалавр - бакалавр - магістр - доктор філософії/доктор мистецтва). Також звільняються від мобілізації викладачі коледжів. Проте повістку зможуть отримати асистенти-стажисти та аспіранти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання.

Аналітики Центру спільних дій підсумовують, що Проєкт Закону №9672 уточнює умови призову на військову службу під час мобілізації на особливий період. Таким чином держава зможе збільшити свої мобілізаційні спроможності, а військовозобов’язані втратять можливість зловживань для уникнення мобілізації.

Автори законопроєкту стверджують, що у 2022 році до закладів освіти зараховано 106 771 чоловіків, придатних до військової служби — усі вони здобувають ступінь, що є рівнозначним або нижчим за вже здобутий рівень. Така тенденція зберігається і цього року: на кінець серпня чисельність таких вступників становить близько 74 тисячі. Ця кількість не є остаточною, адже вступна кампанія триватиме до 30 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ