Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Депутати Львівщини проголосили 2019 - роком Блаженного Климентія Шептицького

Сьогодні, 18 вересня, під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за проголошення 2019 року Роком Блаженного Священномученика Климентія Казимира Шептицького. «За» проголосувало 55 депутатів, передає кореспондент Гал-інфо.

Таке рішення депутати прийняли з нагоди відзначення у 2019 році 150-річчя з дня народження  Блаженного Священномученика Климентія Казимира Шептицького – видатного українського громадського і церковного діяча, архімандрита монахів Студійського уставу, брата і помічника Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького.

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА до 01.02.2019 має напрацювати та погодити з постійною комісією обласної ради з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації план заходів із відзначення Року Блаженного Священномученика Климентія Казимира Шептицького.

Довідка:

Рід Шептицьких – це один із найстаріших аристократичних родів Галичини. Відомо, що грамоту на право земельного володіння рід Шептицьких отримав 1284 року від короля Лева Даниловича.

Графи Ян та Софія Шептицькі мали сімох синів: Роман (Митрополит Андрей), Олександр (загинув у Замості), Станіслав (генерал Війська Польського), Казимир (Блаженний архімандрит Климентій), Лев (Леон з дружиною Ядвіґою Шембек були вбиті радянськими солдатами у Прилбичах), Стефан (помер у 2 роки), Юрій (помер у 17 років).

Блаженний Священномученик Климентій Шептицький, (17 листопада 1869 — 1 травня 1951) був архімандритом монахів Студійського уставу та рідним братом митрополита Андрея Шептицького. Також у світському житті він був послом до Галицького сейму та Віденського парламенту, заступником голови Господарського Товариства.

5 червня 1947 року Климентій Шептицький був арештований радянськими спецслужбами у своїй келії під час вечірньої молитви. Він був засуджений на 25 років ув’язнення. Архімандрит Климентій Шептицький помер в ув’язненні 1 травня 1951 року о 21 годині 30 хв. у Владимирському централі. Похований десь під стінами в’язниці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ