Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати Львова безпорадні у критичних ситуаціях

Аварія на львівському водогоні показала нездатність місцевих чиновників і депутатів фахово вирішувати стихійні проблеми. В Україні затвердили нові норми харчування. Прем’єр Гройсман хоче створити в країні потужний східноєвропейський газовий хаб.

Українську продукцію будуть стандартизувати за європейськими нормами. Соціологічні агентства несумлінні у своїй діяльності: вони схильні представляти бажане й оплачене за дійсне. Історичною правдою про Другу світову війну Трамп довів Путіна до істерики.

Львівська унікальність: кава зі сніговою водою

Сьогодні під час засідання комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради керівництво ЛКП «Львівводоканал» буде доповідати про стан водогонів і водопостачання міста. Ініціатором запрошення комунальників у комісію для заслуховування став Віталій Свінціцький, заступник голови інженерної комісії і депутат фракції «Громадський рух "Народний контроль"».

У рубриці «Трибуна депутата», що на сайті Інформаційного порталу депутатів, сказано: «Практично на три доби 20 тисяч львів’ян, що проживають у Личаківському районі, залишились без води. Це надзвичайна ситуація, до якої, до речі, місто виявилося не готовим. Для прикладу, машини почали завозити воду у район лише в неділю, хоча аварія на водогоні трапилася ще у ніч на суботу».

Схоже на те, що депутат Свінціцький кажучи, що «місто виявилося не готовим», відокремлює себе від міста і від персональної відповідальності за те, що відбувається у ньому. А територіальна громада Львова обрала депутатів саме для того, щоби вони представляли інтереси міста, дбали про нього і були відповідальними перед громадою. А ще відзначимо, що в сюжеті ТСН сказано про 100 тисяч громадян, які потерпали від нестачі води.

Або інший пасаж депутата Свінціцького: «Машини почали завозити воду у район лише в неділю, хоча аварія на водогоні трапилася ще у ніч на суботу». Зрозуміло, що стосовно керівництва ЛКП «Львівводоканал» і Личаківської районної адміністрації необхідно зробити відповідні організаційні висновки. Однак що у цей час робив депутат Свінціцький? А також решту дев’ять депутатів інженерної комісії на чолі з Остапом Доскічем, представником політичної партії «Блок Петра Порошенка "Солідарність"»? Теж виявились неспроможними організувати екстрений довіз води городянам? Львів’янам буде цікаво ознайомитись із звітом депутатів інженерної комісії, чим вони погодинно займались у критичний для міста час. Чим займались інші депутати, на виборчих дільницях яких не було водопостачання. Чому людям привозили технічну воду замість питної? Чому навіть і технічної води було недостатньо?

Нагадаємо, 9 грудня внаслідок аварії на водогоні «Золочів-Львів» у Личаківському районі Львова, а також у місті-супутнику Винники не було водопостачання. На період, коли водогін не функціонував, ні працівники «Львівводоканалу», ні чиновники Личаківської райадміністрації, ні депутати не спромоглись організувати належне забезпечення городян привозною питною водою. Оскільки привозної води всім не вистачало, люди збирали сніг і розтоплювали його, щоби заварити чай або каву і зливати сніговою водою у туалеті.

Також потрібно відзначити, що депутати Львова не виправдали сподівань своїх виборців у вирішенні ще двох важливих проблем – належній утилізації комунальних відходів і цивілізованому перевезенні городян транспортною системою міста.

Нові норми харчування

Наказ Міністерства охорони здоров’я України про нові норми харчування для українців набув чинності 11 грудня. Дітям знизили рівень добової калорійності харчування на 15%, дорослим залишили добову калорійність на тому ж рівні, але збільшили кількість жирів і білків – на 15 і 12 грам відповідно.

У МОЗ стверджують, що норми щодо раціону дітей були застарілими, а кількість добового споживання вуглеводів було значно завищено. Експерти впевнені, що саме вуглеводи стали причиною ожиріння і надмірної ваги у дітей. Вони рекомендують вживати дітям менше швидких вуглеводів, солодкого зокрема. Також МОЗ радить їсти більше м’яса, щоб організм отримував більше білків. Сало і масло (жири) рекомендують вживати у мінімальній кількості. Підліткам у МОЗ радять споживати більше білкової їжі – це сприяє правильному росту організму і нарощуванню м’язової маси.

Український газовий хаб

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запропонував перетворити українські підземні сховища газу на газовий хаб. Таку пропозицію він зробив під час переговорів із Марошем Шефчовичем, віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного Союзу. Гройсман наголосив: «На порядку денному – співфінансування Фонду енергоефективності, об’єднання енергосистем, модернізація української ГТС, подальше реформування «Нафтогазу» і обговорення нашої ідеї перетворення мережі українських ПСГ на східноєвропейський газовий хаб».

2019-2020 роки – найбільші виплати зовнішніх боргів України

Олег Чурій, заступник голови Національного банку України, повідомив, що на Україну чекають пікові виплати за зовнішнім боргом у 2019-2020 роках. Якщо в поточному році виплати становлять $3 млрд, у 2018 році – орієнтовно $4,5 млрд, то в 2019 році сума виплат наблизиться до $7 млрд, що призупинить зростання міжнародних резервів. Якщо наступного року міжнародні резерви можуть зрости приблизно до $22 млрд, то в 2019 році, швидше за все, вони знизяться до $21 мільярда.

Український цукор стандартизують по-європейськи

Мінагрополітики запровадило положення директиви Ради ЄС №2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 року «Про певні види цукру, призначені для харчового споживання». У відомстві повідомили, що проект документа тривало обговорювали з галузевими і профільними асоціаціями, експертами, виробниками. Зазначений наказ містить термінологію і вимоги до виробництва деяких видів цукру (напівбілого, білого, екстра білого), призначених для споживання.

У Мінагрополітики уточнили, що наказ передбачає перехідний період і набирає чинності з 1 вересня 2022 року. При цьому питання виробництва і реалізації на внутрішньому ринку інших видів цукру, в тому числі й коричневого, будуть регулюватись на рівні технічної документації суб’єктів господарювання і встановлених вимог до безпеки харчових продуктів.

«Active Group»: Саакашвілі люблять в Україні

Упродовж минулих днів рейтинг підтримки Саакашвілі серед киян збільшився на третину. Такі дані експрес-опитування поширила компанія «Active Group». Зокрема, на питання «Кому з українських політиків ви довіряєте найбільше» прізвище Саакашвілі назвали 5,3% опитаних. Під час попереднього дослідження, яке відбувалось у вересні, рівень довіри до Саакашвілі сягнув 3%. Водночас число респондентів, які підтримують позбавлення Саакашвілі українського громадянства, зменшилось із 32,7% до 28,4%.

Андрій Єременко, засновник дослідницької компанії «Active Group», повідомив, що «переважна кількість киян вважають переслідування Саакашвілі політичним, а не карним процесом. Отож навіть серед тих, хто категорично не підтримує Саакашвілі, більшість співчуває йому».

Своїм пасажем засновник «Active Group» тільки підтвердив припущення, що довіряти експрес-опитуванню нема підстав: його або не проводили, або результати спотворили на користь Саакашвілі. Якщо респондент категорично не підтримує грузинського політичного гастролера, то апріорі не буде йому й співчувати. Правдоподібно маніпулювати ще теж треба вміти.

«Euronews»: Україна – найбільш корумпована країна

Інформаційний телеканал «Euronews» повідомив, що Україна посіла першість серед найбільш корумпованих країн. Таку інформацію «Euronews» почерпнула від компанії «Ernst&Young», яка проводила дослідження у 41 країнах світу. Своє переконання, що Україна найбільш корумпована країна у світі, дослідники «Ernst&Young» запозичили із заяв політичного шулера Саакашвілі, який бореться з корупцією на чужині, а не у своїй батьківщині.

А ще «Ernst&Young» не подобається публічне «з'ясування стосунків» між українськими силовими відомствами, як теж і те, що більшість справ про корупцію, переданих до суду, розпадаються під час судового процесу. Той факт, що на РФ справи про корупцію навіть не доходять до суду, «Ernst&Young» аж ніяк не турбує.

«Schweizer Bauer»: у 2017 році на РФ почали їсти більше м'яса

Швейцарська газета «Schweizer Bauer» повідомила, що поточному році рускі почали споживати більше свинини і м'яса птиці. У своєму висновку швейцарські аналітики зіслались на статистичні дані Національної спілки свинарів РФ. У порівнянні з 2016 роком обсяг споживання м'яса на душу населення збільшився на 3% і склав 75 кілограм. Експерти повідомили, що кожний руский у середньому спожив 25,7 кг свинини, що на 4,5% більше, ніж у попередньому році.

Очевидно, головний редактор «Schweizer Bauer» Рудольф Гаденшільд також переконаний, що 40% руских, які опинились за межею бідності, а також 50%, які ще якось підтримують сімейний бюджет, з відчаю накинулись на м’ясо, яке скупляють за невідомо які кошти.

Голодуючі мешканці Іркутії

Жителі Іркутської області поскаржились у поліцію, начальнику регіонального МВС, на дефіцит найнеобхідніших продуктів. Вони попросили перевірити, як місцеві чиновники розпорядились коштами, призначеними  для завезення продуктів. Голодуючі пишуть: «У даний час у всіх магазинах відсутні м'ясні та рибні консерви, борошно, цукор, сіль, крупи, макаронні вироби, рослинне і вершкове масло, овочі-фрукти, молочні вироби. Уже більше місяця ми змушені замовляти продукти з обласного центру та провозити їх у багажі пасажирів, які летять до нас авіатранспортом», –  повідомило видання «Байкал-инфо».

Трамп довів Путіна до істерики

Під час виступу перед групою своїх прихильників на Флориді очільник Білого Дому заявив, що американська нація завоювала перемогу в двох світових війнах, а також поставила на коліна комунізм. Дональд Трамп зазначив: «Ми є нацією, яка створила Панамський канал, яка виграла дві світові війни, відправила людину на Місяць і поставила комунізм на коліна».

На Кремлі заголосили, що Трамп не знає історії, проте промовчали про американський ленд-ліз часів Другої світової війни – військову техніку і продукти харчування – завдяки яким  керівництво СРСР зуміло організувати спротив Німеччині.

За американськими офіційними даними, в СРСР доставили для боротьби з Німеччиною 14795 літаків, 7056 танків, 8218 зенітних знарядь, 131 тисячу кулеметів, 140 мисливців за підводними човнами, 46 тральщиків, 202 торпедних катери, 30 тисяч радіостанцій тощо. Із Великобританії СРСР отримав 7 тисяч літаків, понад 4 тисячі танків, 385 зенітних гармат, 12 тральщиків й іншу техніку. Канада надіслала в СРСР 1188 танків.

Про цю допомогу на Москві не люблять згадувати, а якщо і змушені, то кажуть, що вона була несуттєвою і невирішальною для перемоги над Гітлером. Тоді навіщо було брали іноземну допомогу, особливо продукти харчування? Треба було гордо харчуватись березовою корою і йти в атаку на гітлерівські танки із шаблями і гвинтівками.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ