Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати підтримали звернення щодо фінансування Державної програми підтримки розвитку українських Карпат

Депутати сьогодні, 12 березня, під час сесії Львівської обласної ради ухвалили звернення до Прем’єp-міністра України щодо фінансування Державної програми підтримки розвитку українських Карпат. Про це інформує прес-служба Львівської облради.
«Територія українських Карпат, маючи величезний потенціал природної й історико-культурної спадщини та  низку спільних викликів у сфері безпеки, доступності, екології, потребує залучення спільних фінансових інструментів для подолання загроз і розвитку регіону. На регіональному рівні сьогодні уже є успішні практики об’єднання зусиль і акумулювання фінансових ресурсів для розвитку гірських територій: ініційована обласними радами та Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» Програма підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що спільно фінансується з місцевих бюджетів Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Чернівецької областей; проєкт«Карпатська мережа регіонального розвитку» в межах секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу.
Ключовим аспектом продовження політики підтримки розвитку українських Карпат є створення окремого механізму фінансування проєктів розвитку гірських територій на державному рівні, і, безперечно, позитивним зрушенням в цьому напрямку стало затвердження Кабінетом Міністрів України Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 - 2022 роки відповідно до Постанови КМУ від 20 жовтня 2019 р. № 880. 
Однак, у Законі України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” від 14.11.2019 відсутня стаття, яка б передбачала фінансування реалізації Державної програми розвитку регіону українських Карпат. Президентом України Володимиром Зеленським вже неодноразово надавалися доручення Кабінету Міністрів України щодо передбачення у Державному бюджеті на 2020 рік коштів на розвиток гірських територій українських Карпат. Однак, всупереч Указам Президента України від 22.07.2019 № 543/2019 «Про розвиток регіону українських Карпат»і від 20.09.2019 р. № 713/2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції»  Кабінетом Міністрів України було грубо проігноровано вимогу передбачити фінансові ресурси для розвитку гірських територій. 
Ситуація, що склалася, фактично свідчить про те, що у 2020 році прийнята програма функціонує лише номінально, адже не підтверджена жодним фінансовим ресурсом, а отже існує ризик того, що замість очікуваних реальних розвиткових проєктів гірські території отримають лише обіцянки. 
Ключовими кроками, які сьогодні потрібно впровадити для ефективної реалізації Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки є:
1.    Пошук фінансового ресурсу для наповнення Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки;
2.    Зміна принципів побудови, затвердженої урядом Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки, з урахуванням практики фунціонування програм, які фінансуються Європейським Союзом (регіональних операційних програм і програм добросусідства на зовнішніх кордонах ЄС (транснаціональні і транскордонні програми)) і збільшення терміну дії програми.
З огляду на викладене та задля пришвидшення економічного й соціального розвитку гірських територій українських Карпат, Львівська обласна рада закликає:
1. З’ясувати причини невиконання Кабінетом Міністрів України вимог, викладених в Указах Президента України № 543/2019 від 22.07.2019 і № 713/2019 від 20.09.2019, у частині передбачення коштів на розвиток гірських територій українських Карпат у Державному бюджеті на 2020 рік.
2. Ініціювати як невідкладний (або доручити Кабінету Міністрів України) та внести відповідно до ст. 93 Конституції України законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», у якому передбачено фінансування з Державного бюджету України у 2020 році Державної програми розвитку регіону українських Карпат у розмірі від 1 до 2 млрд гривень.
3. Ініціювати перегляд, затвердженої урядом Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки, передбачивши внесення таких змін:
3.1. Передбачити проєктний підхід до впровадження програми з такими видами проектів:
а) великі інфраструктурні проекти зі здійсненням відбору проектів без конкурсної процедури. Пріоритетний напрям: «Розвиток дорожньої інфраструктури». Включити до плану заходів з реалізації Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки фінансування дорожньої інфраструктури на виконання Меморандуму про реалізацію проєкту«Мале Карпатське коло» між Львівською обласною радою, Львівською обласною державною адміністрацією, Івано-Франківською обласною радою, Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Закарпатською обласною радою, Закарпатською обласною державною адміністрацією, Чернівецькою обласною радою, Чернівецькою обласною державною адміністрацією від 09.12.2019;
б) середні проєкти зі здійсненням відбору проєктів на конкурсних засадах та фінансуванням до 15 млн грн на умовах 10 % співфінансування. Пріоритети: 1) «Доступність»; 2) «Безпека»; 3) «Культурна спадщина»; 4) «Збереження довкілля»; 5) «Підтримка розвитку підприємницької діяльності»;
в) малі проєкти зі здійсненням відбору проектів на конкурсних засадах та фінансуванням до 1 млнгрн на умовах 10 % співфінансування. Пріоритети: 1) «Доступність»; 2) «Безпека»; 3) «Культурна спадщина»;4) «Збереження довкілля»; 5) «Підтримка розвитку підприємницької діяльності»;
3.2. Передбачити механізм адміністрування програми через прозорий відбір найбільш спроможної громадської інституції, яка працює у цій сфері, та делегування їй відповідних прав з урахуванням кращих європейських практик адміністрування програм за межами органів виконавчої влади для середніх і малих проектів;
3.3. Збільшити термін дії програми до щонайменше п’яти років, при цьому збільшити період реалізації проектів до щонайменше двох або трьох бюджетних років.
3.4. Звернутися до профільних органів Європейського Союзу з пілотною ініціативою фінансової підтримки програми розвитку регіону українських Карпат з фондів ЄС у фінансовій перспективі 2021-2027 (у контексті виконання глави 27 Угоди про Асоціацію України з ЄС у сфері регіонального розвитку)», - йдеться у зверненні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ