Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

Держава Ізраїль нагородила сімох українських громадян званням Праведника народів світу

1/2
Держава Ізраїль нагородила ще сімох українських громадян званням Праведника народів світу. Цю нагороду вручають людям, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв у роки Другої світової війни. На сьогодні звання Праведників удостоєні понад 2 600 українців, інформує пресслужба УІНП.

Церемонія нагородження відбулася у Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Документи про присвоєння звання Праведників народів світу та медалі родинам вручив особисто Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський. 

Праведниками народів світу визнали братів Петра та Ігната Павловських (посмертно) за порятунок Міхаеля Грінштейна та його батька Шмуеля,  дружини, трьох дітей та двох родичів Ісаака Подежви та Роні Шварцберга. Нагороди отримали внуки братів Анатолій та Володимир Павловські. 

Також нагороду посмертно отримала Олександра Байнак за порятунок Хани Шварцман та Леоніда Сітковецького. Нагороду отримала правнучка Олександри Байнак Анастасія Миколаївна.

Посмертною медаллю Праведника нагородили Марію Жосул за порятунок Белли Клеваневської. Нагороду отримала онука Марії пані Ольга Коханевич.

Окрім того, посмертно до Праведників народів світу зарахували Павла і Марію Натарових за порятунок Раї Агранович-Задери. Нагороду отримала їхня дочка Іраїда Козачук.

«За кожною з цих історій можна зняти фільм або написати книгу, і кожна з них достойна цього. Що спільного між усіма цими людьми? Я думаю, що спільне насамперед у тому, що в умовах загального божевілля, нелюдської ситуації вони зробили простий вибір – не зважаючи ні на що, залишатися людьми», – зазначив Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський

Серед присутніх на церемонії нагородження були Надзвичайна та Повноважна Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен та голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

«Приклад Праведників народів світу вчить нас тому, що гуманізм, сміливість та людське життя завжди стоятимуть вище ідеологій, режимів та політичної кон'юнктури. Вічна їм подяка за вчинки, які роблять сильнішими все людство. Також хотілося б зазначити, що Держава Ізраїль почала відзначати Праведників у 1960-ті роки – один з найважчих періодів власної сучасної історії. Ресурси, час та зусилля були направлені на це, бо громадяни розуміли важливість закладання у фундамент молодої держави вічних цінностей, речей які де-факто промовляють: «Ми все пам’ятаємо. За зло буде відплата, а за добро – вдячність і пошана». Думаю, що це одна з причин сучасного успіху Ізраїлю», – прокоментував подію Антон Дробович.

Довідково

Звання Праведників народів світу Держава Ізраїль надає тим, хто врятував життя євреїв у роки Голокосту. На сьогодні понад 2 600 українців удостоєні цього звання. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. Через те, що радянська влада всіляко нівелювала пам’ять про окремі національні категорії жертв нацистів, в Україні документування і вивчення персональних історій постраждалих і тих, хто, допомагав їм, почалося лише після здобуття незалежності. Відтак, ми досі не знаємо всіх історій та всіх імен людей, які, ризикуючи своїм життям і життям близьких, рятували тих, кому нацисти не залишили права на існування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ