Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Держенергонагляд: Охорона енергетичної інфраструктури – запорука надійного електропостачання

Охорона енергетичної інфраструктури – запорука надійного електропостачання. Про це повідомили у прес-службі Державної інспекції енергетичного нагляду Укрaїни.

При порушенні охоронних зон трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів, повітряних і кабельних ліній створюються неналежні умови експлуатації зазначених електричних мереж. Наслідком таких порушень можуть стати виникнення аварій з непередбачуваними наслідками, пожежі та нещасні випадки від впливу електричного струму.

Надійність та безперервність електропостачання споживачів, безпечність електричної інфраструктури для населення та тварин залежить від стану охорони у цій сфері згідно з Правилами охорони електричних мереж, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 209 від 4 березня 1997 року (зі змінами).

Відповідно до п. 1 зазначених Правил електричними мережами, які підлягають охороні, вважаються трансформаторні підстанції, розподільчі пункти і пристрої, струмопроводи, повітряні лінії електропередачі, підземні і підводні кабельні лінії електропередачі та споруди, які до них належать.

Пунктом 5 зазначеного документа охоронна зона встановлюється вздовж повітряних ліній по обидва боки від крайніх проводів:

  • до 1 кВ - 2 м;

  • до 20 кВ - 10 м;

  • 35 кВ - 15 м;

  • 110 кВ - 20 м.

Для кабельних ліній електропередачі охоронна зона простягається на один метр по обидва боки від кожного кабелю. Для подібних ліній з напругою до 1 кВ, прокладених під тротуарами, охоронна зона встановлюється на відстані 0,6 метра (від крайнього кабелю) у напрямку будинків і споруд та на відстані 1 метра у напрямку проїжджої частини вулиці.

Для трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв охоронна зона на відстані 3 м від огорожі або споруди.

Держенергонагляд наголошує, що відповідно до абзацу 3 п. 4 Правил підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж, зобов’язані вживати належних заходів для збереження зазначених об’єктів.

Крім того, п. 8 Правил забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ