Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ділянка під сміттєзвалище в Яворівському районі: як переконати мешканців?

З понеділка (13 лютого) стане відомо, чи підходить земельна ділянка в Яворівському районі для облаштування львівського сміттєзвалища. Про це сьогодні, 8 лютого, на прес-конференції у Львові повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ми дійсно отримали розпорядження Львівської ОДА, підготовлене за дорученням Прем’єр-міністра України,  про передачу ділянки для міста Львова. Нині працює експертна група для того, щоб зрозуміти, що конкретно там можна розмістити. Адже в нас є надзвичайно багато запитань. Вже наступного тижня ми чітко проінформуємо громадськість і дізнаємось кінцевий вердикт комісії щодо придатності яворівської ділянки», – сказав Андрій Садовий.

Додамо, що учора, 7 лютого, у Києві відбулась робоча зустрічі під головуванням Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо проблеми поводження із твердими побутовими відходами у Львові та стану виконання робіт щодо наведення порядку на Грибовицькому сміттєзвалищі. 

У нараді взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, Львівський міський голова Андрій Садовий, Віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон, Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак та Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

Після наради у коментарі 112 каналу голова Львівської ОДА Олег Синютка звинуватив у кулуарності науково-експертну групу на чолі з Ігорем Юхновським, яка, власне, досліджує придатність земельної ділянки у Яворівському районі для будівництва сміттєпереробного комплексу та полігону ТПВ.

Напередодні, а саме 31 січня, відбулось  перше засідання науково-експертної групи під головуванням Ігоря Юхновського.

Наступного дня, 1 лютого, заступник керівника науково-експертної групи Юрій Зима повідомив, що виділена у Яворівському районі ділянка для львівського сміття не підходить під створення будь-яких об’єктів поводження з відходами. Мовляв, такий попередній висновок науково-експертної групи. Натомість, за словами Олега Синютки, на ділянці у Яворівському районі можна будувати сміттєпереробний комплекс – відповідно до попередніх висновків, які є у нього.

Також зазначимо, що влада Львова просила у державної влади в особі Львівської ОДА саме ділянку Яворівського підприємства "Сірка"  - для нового міського сміттєвого полігону.

 Також додамо, що розпорядження про надання ділянки в Яворівському районі для нового львівського сміттєзвалища викликало рішучий протест мешканців району.

На це відреагував Голова Уряду Володимир Гройсман.  Зокрема,  на згаданій нараді 7 лютого, звертаючись до представників львівської влади, він сказав: «Просив би вести діалог з людьми. Перша реакція людей завжди буде "ні", але коли ви покажете, що ви хочете зробити, у який спосіб, що це ніяким чином не буде шкодити екології, тому що все буде зроблено, як у цивілізованих країнах світу, які ви будете використовувати матеріали, технології, люди будуть ставитися з розумінням. Тут питання не у ділянці, а у комунікації. Просив би приділити увагу", – зазначив Володимир Гройсман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ