Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Дім франка та Львівська філармонія об’єднались для збереження музично спадщини

Дім Франка та Львівська філармонія об'єднались задля нових проєктів і збереження музичної спадщини. Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

Комунальні заклади Львівської обласної ради «Львівський національний літературно-меморіальний музей імені Івана Франка» та «Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика» об’єднались для створення спільних мистецьких проєктів, зокрема у напрямку збереження музичної спадщини.

Під час підписання угоди генеральний директор філармонії Володимир Сивохіп пригадав знакові рядки Франка, що пісня і праця – великі дві сили.

«У час воєнного лихоліття українці як ніколи зосереджені на дослідженні національних надбань. У музиці на поезію Івана Франка, цитуючи самого автора, можна, пірнувши до дна, можна досягти великих глибин. Шукатимемо перлини на перетині творчості українських композиторів і творчості Франка, який також, зрештою, багато писав про класичну музику, не тільки про фольклор, мав гарний музичний слух, співав», – зазначив Володимир Сивохіп.

Як зазначив директор Дому Франка Богдан Тихолоз, підписання меморандуму це символічний акт, опертий на глибоку історичну традицію багаторічної взаємодії.

«Сам Франко попри те, що не був ані професійним музикантом, ані не вважав себе музикознавцем, мав величезний інтерес до музичного мистецтва, непогано на ньому розумівся, залишив після себе цілий цикл музикознавчих праць і був пов'язаний широкою мережею взаємин із передусім галицькими композиторами й академічними виконавцями академічної музики своєї епохи. Він близько приятелював із Філаретом Колессою, Станіславом Людкевичем, Соломією Крушельницькою, Олександром Мишугою, Михайлом Микишою, Миколою Лисенком... Франко глибоко переймався питаннями національного стилю в музиці», – зазначив Богдан Тихолоз.

У перспективах спільної проєктної діяльності — здобуття позабюджетного грантового фінансування, дослідницькі проєкти, пошукові роботи, пов'язані з реставрацією та оцифруванням мистецької спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ