Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Дім Франка запрошує на серію майстерок з писанкарства

Напередодні Великодніх свят у Домі Франка відбудеться серія майстерок з писанкарства. Кожен майстер-клас з акцентом на певній традиції розпису. Про це повідомили у Львівській ОВА.
Фото: Музей писанкового розпису в м. Коломия

«Тому впевнені, що ви знайдете саме те, що вам до душі. Тож не баріться і реєструйтесь, бо кількість місць обмежена», – повідомляють на фейсбук сторінці Дому Франка.

«Писанки у нашого народу мають значення до певної міри талісмана. Свячені писанки або взагалі освячувані яйця є першою стравою, яка переломляє піст. Писанки приносять любов і приязнь. Дівчата обдаровують ними парубків, часом навпаки; в деяких краях обдаровують ними дорогих гостей. Червоні яйця дають здоров’я, красу, силу.

…Але це ще не все. Писанки є ланкою поміж нашим реальним світом і світом другим – таємничим, міфічним, де живуть люди чи духи...», – писав Іван Франко про писанки.

Адреса: вул. Івана Франка, 150. Події відбуватимуться в укритті. 

Вже цієї неділі, 7 квітня власноруч виготовити такий важливий атрибут Великодніх свят запрошують разом з студентом іконописної школи «Радруж», дослідником Львова Миколою Кремсою.

Вік учасників – від 15 років.

Кількість учасників – до 15 осіб.

Зареєструватись тут.

13 квітня охочих запрошують на майстер-клас з валяння вовни від подруги Дому Франка Наталі Ваганової. 

«Разом з нею ми вже робили святковий декор до Різдва, а тепер от час підготуватись до іншого великого свята. Кожен і кожна учасниця майстерки мають шанс в рамках події створити свою писанку чи курчатко, якими можна буде задекорувати кошичок чи кімнату до Паски. Впевнені, що буде радісно і творчо!», – зазначають організатори. 

Вік учасників майстерки – від 8 років.

Зареєструватись потрібно тут.

14 квітня писати писанки будуть разом з народною майстринею Вірою Манько.

Ще 2001 року Віра Манько видала книжку, яка налічувала 465 взірців, а доповнене друге видання уже містить півтори тисячі зразків писанок з різних регіонів України. У пані Віри є і своя доволі велика колекція з трьох тисяч писанок, більшість з яких розписала сама.

Вік учасників(ць) – від 18 років.

Кількість учасників – до 10 осіб.

Реєструватись тут.

14 квітня дуже святкову майстерку проведе знана львівська художниця Наталя Курій-Максимів. 

«У Домі Франка художниця вже не раз влаштовувала цікаві майстер-класи сама і разом з сім'єю. Будемо додавати життю яскравих кольорів і творити красиві керамічні писанки.

Цього разу Наталя приготувала керамічні підвіски-писанки, які можна розмалювати на свій смак. Таку прикрасу можна подарувати дорогій серцю людині, прикрасити кошик чи додати нею трішки барв і затишку у свій життєвий простір. Впевнені, що буде радісно і творчо!», – пишуть організатори дійства.

Вік – від 5 років.

Кількість учасників – 15 осіб.

Зареєструватись на подію потрібно тут.

21 квітня запрошують на писанкарство з Оленою Паньків.

Олена Паньків закінчила Художній коледж ім. Івана Труша та Національну академію мистецтв, викладала в Дитячій школі народних мистецтв. Писанкарством займається з кінця 1980-х років.

Майстриня вивчає та популяризує саме народну писанку, а не авторську, бо вважає, що візерунки, які до нас дійшли з сивої давнини, потрібно зберегти і передати наступним поколінням.

Вік учасників(ць) – від 10 років.

Кількість учасників – до 15 осіб.

Зареєструватись можна тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ