Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дівчина, яку поранили бойовики на Сході України, отримала статус "інвалід війни"

Вперше в історії України дитина отримала статус "інвалід війни" після поранення, яке отримала внаслідок ворожого обстрілу російськими бойовиками міста Бахмут Донецької області.
фото - ТСН

Про це інформує ТСН.

Майї 14 років і вона з жахом згадує день, коли біля їхнього будинку впав реактивний снаряд.

«Ми з мамою вийшли за Вікою (сестра - ред.) в садок, трохи відійшли від будинку і почули постріли. Сховалася за маму і ми спочатку стояли, а потім думали до будинку добігти… Коли я отямилась, вона вже лежала», - розповідає дівчинка.

Тоді їхнє місто Бахмут ще називали за радянською звичкою Артемівськом і так потужно його обстріляли вперше. Під час цієї атаки російських бойовиків загинули однокласник Майї Єгор та її мама Марина.

На згадку про той день у дворі школи поставили меморіал - відразу після підписання других Мінських домовленостей, люди сподівалися, нарешті перестануть стріляти. Деякі навіть подумали, це не обстріл, це салют.

Дівчата залишилися круглими сиротами. Майя ще й на кілька місяців потрапила до лікарні. «На нозі у мене був відкритий перелом, на нозі була тріщина, в кінчику на спині діставали осколок», - розповідає дитини.

«Там кісточка розтрощена, вона так і залишилася. Там осколки зостались ще в тканинах», - додає бабуся Майї.

Юристи з гуманітарної місії запропонували допомогти отримати статус інваліда війни, спочатку виявилося – закон це не дозволяє. Можуть бути інвалідами війни … лише дорослі. «Діти не мали права на отримання цього статусу», - пояснювали чиновника.  

Аби внести зміни до законодавчої бази, знадобилося три роки. Деякі діти вже навіть встигли вирости. Тепер шанс на отримання є, хоч і процедура непроста.

«Може отримати дитина, яка отримала поранення і поранення призвело до інвалідності, і потрібно підтвердити документами з лікарні, від поліції. Міжвідомча комісія, на яку цей пакет документів відправляється і вона ухвалює рішення», - каже юристка гуманітарної місії Ольга Юдіна.

Такий папірець тепер дозволить Майї отримувати безкоштовно ліки та їздити до санаторію, тепер не треба платити комунальні та за проїзд в міському транспорті, раз на два роки можна скористатися безкоштовними перевезеннями  Україною. Але найголовніше – це створило прецедент, а отже іншим пораненим дітям тепер відмовити  у статусі та пільгах, чиновникам буде складніше. Таких дітей в Луганській та Донецькій області, за підрахунками юристів, до сотні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ