Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Для посилення кібербезпеки необхідна співпраця наукових установ, підприємств та навчальних закладів - Потій

Сьогодні в нашій країні дуже гостро стоїть питання підготовки кадрів у сфері захисту інформації та кібербезпеки. Про це заявив Заступник Голови Держспецзв’язку Олександр Потій під час zoom-конференції на тему «Цифрова трансформація держави: перспективи та ризики кібербезпеки», повідомляють у пресслужбі Держспецзв’язку.

Олександр Потій серед інших важливим чинником назвав специфічну практичну підготовку майбутніх фахівців під час навчання.

«Для того, щоб вони отримали таку практичну підготовку, необхідно, щоб навчальні заклади мали відповідну матеріально-технічну базу. І сприятиме цьому налагодження партнерських відносин між навчальними закладами та промисловістю», - сказав він, зазначивши, що зараз в Україні близько 30 вузів готують фахівців за спеціальністю «Кібербезпека».

Дуже важливою для підготовки є можливість проходити студентам на базі органів державної влади або приватних структур тренінгів для підвищення своїх навичок у сфері кібербезпеки.

За словами Олександра Потія, Держспецзв’язку має свій навчальний заклад – Інститут спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», а також свого тренінгового кіберцентру.

«Там ми готуємо кадри для потреб нашої установи, а також для потреб інших суб’єктів сектору безпеки і оборони», - зазначив він.

Ще одним важливим завданням Олександр потій назвав питання підготовки і розроблення навчальних програм.

«Є потреба у перегляді напрямків підготовки фахівців в сфері інформаційної безпеки. Напрям «Кібербезпека» - дуже вузький по своєму профілю, тому він має входити до напряму «Інформаційна безпека» або «Безпека інформаційних технологій», - сказав він.

Заступник Голови Держспецзв’язку підкреслив, що також дуже гостро стоїть питання щодо кадрової політики. Він пояснив, що зараз фахівці з кібербезпеки та захисту інформації, які працюють в державних органах і часто в приватному секторі, вони не знають свого кар'єрного плану.

«Вони не можуть побудувати кар’єру, оскільки в нас немає класифікатора професій кібербезпеки і захисту інформації. Якщо ми проробимо і законодавчо закріпимо класифікатор професій, відповідальності фахівців, які працюють в цих галузях, тоді і закладам освіти буде простіше розробляти відповідні освітні програми, що сприятиме підготовці майбутніх спеціалістів», - резюмував Олександр Потій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ