Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

До 4% військових мають гепатит С, – результати тестування

На сьогодні майже 4% українських військовослужбовців мають позитивний тест на гепатит С, а у Центральному військовому госпіталі Міністерства оборони ця цифра сягає 10%. Про це свідчать результати першого всеукраїнського тестування учасників АТО на гепатит «С», які сьогодні озвучив директор з політики і партнерства Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала.

«Було охоплено 68 об’єктів тестування, це шпиталі, реабілітаційні центри, військові частини, полігони, мобілізаційні центри. Загальний показник позитивних результатів – майже 4 відсотки, точніше 3,9 відсотки перевірених бійців. У військових госпіталях, де перебуває найбільша частина поранених, цей показник склав від 5 до 10 відсотків позитивних результатів», – зазначив Скала.

За його словами, на сьогодні завдяки західним партнерам Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД має можливості для ефективного сучасного лікування гепатиту С – на сьогодні понад півтори сотні українців отримують таке лікування.

«Завдяки визначеній для нас новій цільовій групі – це учасники АТО – ми можемо апелювати до міжнародних донорів для виділення ними фінансування, частина якого по квоті піде на лікування захисників України», – заявив Скала.

Начальник центрального санепідуправління Міністерства оборони України Сергій Литовка серед факторів ризику назвав татуювання і донорську кров.

У тестуванні взяли участь близько трьох з половиною тисяч військовослужбовців Збройних сил України. Тестування проведене Міжнародним альянсом з ВІЛ/СНІД за підтримки програми ООН з подолання ВІЛ/СНІД, Міністерства оборони і низки громадських організацій України.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ