Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

До Дня добровольця почесні нагороди отримало 15 українських бійців

Сьогодні, 16 березня, в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулися урочистості, присвячені Дню українського добровольця. З цієї нагоди 15 бійців добровольчих батальйонів отримали почесні нагороди.

Про це з місця події інформує кореспондент Гал-інфо.

Як відомо, серед нагороджених добровольців є воїни Української добровольчої армії, Айдару, Правого сектора, ОУН та інших добробатів. Бійці добровольчого чину отримали відзнаки від представників місцевої влади, а саме грамоти, медалі та іменні годинники. Частині з них також вручили посвідчення учасника бойових дій від Львівської обласної ради.

Один із тих, хто сьогодні одержав нагороду - боєць-парамедик медбату Української добровольчої армії «Госпітальєри» Іван Кобринець, позивний «Кобра». Хлопець на фронті ще з перших днів - поїхав туди добровольцем одразу після Революції Гідності. За його плечима Донецький аеропорт, Піски, Попасна та інші гарячі точки на лінії зіткнення. Каже, що перепробував різні військові професії і зупинився на польовій медицині.

«Воював у ДАП, Попасній, Пісках, там, де мав бути. Основним поштовхом взяти до рук зброю була Революція Гідності. У мене навіть не виникало думки йти чи не йти. Я перепробував декілька військових професій і саме військово-польова медицина виявилась тією, до якої найбільше тягнуло. Тим паче, що в мене це виходило, я цим захопився»,  - пригадує Іван Кобринець.

1/1

На полі бою Іван врятував десятки життів, сотням бійців надав першу медичну допомогу. За оборону Донецького аеропорту отримав від Міноборони орден. Сьогодні ж «Кобра» сам потребує медичної допомоги. На жаль, держава не визнає на офіційному рівні таких добровольців, як він, відтак лікуватися Іван не має за що.

«Я віддав своє здоров’я цій війні і отримав більше 10 контузій, два мікроінсульти. Відтак в мене проблеми з тиском. Не маю можливості лягти пролікуватися, нема на це коштів, а держава не допомагає нічим», - зізнається Іван Кобринець.

Разом з Іваном відзнаки сьогодні отримав інший доброволець, Любомир Заболотній. Він працює водієм парамедиком Першого медичного шпиталю ім. Прирогова. У понеділок Любомир тільки приїхав з фронту на ротацію. Каже, потреба в польових медиках зараз на передовій дуже велика, адже щодня там стаються, якщо не бойові поранення, то побутові травми: переломи, обмороження, харчові отруєння тощо.

«З 2014 року їздив на передову як волонтер. Пізніше став медиком Першого медичного шпиталю ім. Прирогова. Це добровольчий медбат. Наша зона відповідальності – Маріїнка, Красногорівка, Богданівці, Гранітне та інші. Спочатку я ремонтував автомобілі в медбаті, потім виникла потреба у водіях-парамедиках на фронтовій швидкій. Я вирішив, що буду корисним там. Сидіти на тилових базах і чекати коли почнеться війна  - це не моє», - розповідає свою історію Любомир Заболотній.

1/1

Окрім ротацій на фронт, тут у тилу Любомир займається й громадською та волонтерською роботою – працює координатором  ГО «ДІЯ» у Миколаєві на Львівщині. Основна його робота – підтримка бійців-добровольців на фронті та тих, що повернулися з передової.      

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ