Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

До ядерного знищення людства може призвести один прорахунок – генсек ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світ зіткнувся з ядерною небезпекою, небаченою з часів розпалу холодної війни, і застеріг, що до ядерного знищення людства може призвести один прорахунок.

Про це повідомляє France24, передає Укрінформ.

«Поки що нам надзвичайно щастило. Але удача — це не стратегія. І це також не захист від геополітичної напруженості, яка може перерости в ядерний конфлікт. Сьогодні людство відділяє один прорахунок, одне непорозуміння від ядерного знищення», — сказав Гутерреш на початку конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Гутерреш назвав конференцію шансом зміцнити Договір і зробити його придатним для «тривожного світу навколо нас», посилаючись на війну росії в Україні та напруженість на Корейському півострові й на Близькому Сході.

«Майже 13 000 одиниць ядерної зброї зараз зберігаються в арсеналах по всьому світу. Усе це в той час, коли ризики її розповсюдження зростають, а бар'єри для запобігання ескалації слабшають. Ліквідація ядерної зброї є єдиною гарантією, що вона ніколи не буде використана», – додав генсек ООН.

Конференція країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка переносилася кілька разів з 2020 року через пандемію COVID-19, триватиме з 1 по 26 серпня в Нью-Йорку.

Як повідомляв Укрінформ, заступник глави МЗС України Микола Точицький під час виступу в ООН на конференції, присвяченій Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, заявив, що з огляду на зростання небезпеки для українських АЕС внаслідок російської війни, а також кричуще нехтування росіянами міжнародних договорів та норм ядерної безпеки, ООН має докласти зусиль, щоби закрити небо над ядерними об’єктами в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ