Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЛОДА контролюватиме екологічну ситуацію на Жовківщині

Сьогодні, 22 червня, заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод провів нараду з головою РДА Романом Черніховським та в.о. керівника Державної екологічної інспекції у Львівській області Василем Стрищаком, - інформує прес-служба ЛОДА.
Фото: Львівська ОДА

 Йшлося про можливі варіанти вирішення ситуації у селі Гряда та Боянець на Жовківщині.

“Прийоми громадян через коронавірус не відбуваються. Але мене позначають у дописах в соцмережах, пишуть особисті повідомлення, я реагую на матеріали журналістів. У Гряді продовжується тема викидів від місцевої свиноферми. Люди скаржаться на сморід. Торік восени ми виїжджали на місце, вимагали, щоб відреагувала Держекоінспекція та Держпродспоживслужба. І ми не залишимо людей один на один з проблемою. Ці відходи потребують особливого процесу ферментації в лагуні. Наразі підприємці облаштовують ці споруди і найближчими днями мають надати план рішень, котрі убезпечать мешканців від неприємних побічних ефектів їхнього господарювання. Бо далі так бути не може”, - зазначає заступник голови ОДА Юрій Холод.

Другою темою для розмови стала ситуація на Жовківській філії ДП “Укрветсанзавод”. Наразі підприємство, яке єдине в області утилізує рештки тваринного походження, є в оренді ТзОВ “Агротехніка”, але довкола нього на території майже 50 га відбувається несанкціоноване розкидання кісток, нутрощів та інших тваринних відходів.

“Щодо костомельного заводу - обов’язково будемо реагувати. Фактично, ситуацію моніторимо постійно, проте там надто часто змінюються керівники, а ми надто довго чекаємо дозволу від Києва. Щоб зафіксувати порушення, маємо діяти швидко без попереджень. І саме так будемо робити. Проте, на жаль, штрафи за порушення екологічного законодавства у нас, здебільшого, надто малі”, - розповідає в.о. очільника Держекоінспекції Василь Стрищак.

На контролі обидві проблеми триматиме і голова Жовківської РДА Роман Черніховський. Він зазначає, що про сморід у Гряді за минулий тиждень отримав майже два десятки звернень. Вже встиг відреагувати та побував особисто на свинофермі.

“Наразі на підприємстві висаджують ряд дерев по периметру відведеної ділянки, як і передбачалося, і збудували лагуну для відстоювання відходів. Цього тижня мають накрити її спеціальним тентом. Там відходи свиноферми повинні зберігатися певний час до того, як їх можна буде використовувати як добрива. Щодо незаконного вивезення відходів зараз, то, за законом, зафіксувати ці факти може лише поліція. І тому я раджу людям викликати саме її”, - каже голова Жовківської РДА Роман Черніховський.

Наразі управлінці також домовилися з’ясувати, яку частку перероблених відходів на Жовківському костомельному становлять саме відходи тваринного походження з Львівщини, які реальні потужності підприємства і які альтернативні способи утилізації таких відходів в області є або можуть з’явитися найближчим часом. Для напрацювання варіантів вирішення цих та інших екопроблем Жовківщини, Роман Черніховський має намір створити робочу групу, до якої обов’язково залучать Держпродспоживслужбу, органи місцевого самоврядування, а також Департамент агропромислового розвитку ЛОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ