Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Донецький університет у вигнанні має називатися ім’ям Василя Стуса, – звернення

Випускник історичного факультету Донецького національного університету, журналіст Радіо Свобода Олексій Мацука звернувся з пропозицією до керівництва цього вищого навчального закладу перейменувати ДонНУ в національний університет імені Василя Стуса.

«У 2008 році в Донецьку з’явилася ініціатива з перейменування національного університету на честь Василя Стуса. Однак ця студентська кампанія була пригнічена сьогоднішніми членами сепаратисьского угруповання «днр» і була представлена як «ідейний занепад» та «шкідлива всім своїм ідейним спрямуванням, усією своєю суттю». Це цитати з радянської критики на адресу Стуса, які дуже влучно передають атмосферу, яка й нині панує в Донецьку в будинку, де знаходився національний університет і навчася Василь Стус», – пише активіст.

Він нагадує, що 6 січня минає 78 років з дня народження Стуса. «Народився поет у Вінницькій області, а навчався в нашому Донецькому національному університеті (тоді – Донецький педагогічний інститут), який завершив в 1959 році з червоним дипломом. Стус – один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, гордість не тільки нашого університету і Донбасу, а всієї України», – відзначає Мацука.

Звернення відкрите для підписання за цим посиланням.

Донецький національний університет був евакуйований зі столиці Донбасу через загрозу, яку становлять викладачам і студентам бойовики угруповання «лнр». Навчальний процес нині відновлений і триває у Вінниці, яка стала тимчасовим притулком для цього вишу на час окупації Донецька.

Меморіальна дошка-барельєф Василеві Стусу була встановлена на корпусі університету, в якому навчався поет у 1954 – 1959 роках. У 2015 році меморіал був знищений проросійськими сепаратистами.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ