Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Допомога українським біженцям у Польщі

Повномасштабне російське вторгнення в Україну, наслідком якого став масовий виїзд українців за кордон, консолідувало багато країн.

Але найбільшу допомогу надала Польща: мобілізувала зусилля з метою створення центрів допомоги біженцям, організувала прихистки, надала можливість отримувати безкоштовні освіту та медичні послуги.

Куди звернутися за державною допомогою у Польщі?

У Польщі працює багато програм державної грошової допомоги для біженців з України. Великі родини, у яких декілька дітей, можуть розраховувати на великі виплати від держави. Для того, щоб їх оформити, треба оформити у Польщі спеціальний номер PESEL.

Одноразові 300 злотих

Оформити одноразову грошову допомогу у Польщі обсягом  300 злотих можуть усі українці, які перетнули кордон після 24 лютого 2022 року. Для цього треба особисто звернутися до адміністрації гміни за місцем знаходження, там де раніше отримували спеціальний номер PESEL.

Співфінансування дитячого садка: 400 злотих

Цей вид державної допомоги на кшталт «сімейних» або «дитячих». Є можливість часткової оплати витрат на дитячі дошкільні заклади загальною сумою до 400 злотих щомісяця. 

Rodzina 500+

Ця програма з щомісячними виплатами у розмірі 500 злотих на кожну дитину, яка проживає у Польщі. Оформлюють допомогу батьки чи опікуни. 

Dobry Start: 300 злотих для підготовки до школи.

Перед початком кожного навчального року батькам виділяється додатково 300 злотих на кожну дитину для її підготовки до школи. За певних умов допомогу можна отримати на студентів до 20 і навіть 24 років (у разі інвалідності).

Сімейний капітал: 12000 злотих на дитину

Призначається на дитину віком від 12 до 35 місяців. Загальна сума — 12000 злотих, але щомісяця виплачується частинами, які можуть розподілятися (на вибір батьків) на рік (1000 злотих на місяць) або на 2 роки (500 злотих, відповідно). 

Складні життєві обставини

Це цілий комплекс різної фінансової допомоги, що призначається як постійно, так і на певний період. Може надаватися у разі серйозної хвороби, інвалідності, втрати житла, роботи тощо. 

Які види допомоги можна отримати і де?

Варшава

У столиці Польщі працюють найбільше благодійних організацій, які надають допомогу українцям. 

Центр гуманітарної допомоги PTAK у Варшаві є найбільшим європейським пунктом допомоги біженцям з України. Він займає площу 150 000 м² і здатний одночасно прийняти 20 000 осіб. Центр діє за підтримки та координації польського уряду та місцевого управління. 

Адреса: Ptak Warsaw Expo, Aleja Katowicka 62, Варшава. 

На початку червня завдяки зусиллям фонду «HumanDoc» та Кризового координаційного центру при посольстві України у Польщі у Варшаві з’явився Центр юридичної та професійної підтримки. Тут можна отримати як юридичні консультації, так і консультації щодо працевлаштування у Польщі. Всі консультації українською мовою надаються безкоштовно.

Адреса: Plac Unii Lubelskiej на вулиці Puławska 2, Варшава. 

Благодійний фонд Future For Ukraine (FFU) відкрив у Варшаві перший Children Hub – дитячий центр для українців у Польщі, які постраждали від війни.

Програма на базі центру для дітей біженців різного віку (3-12 років) розроблена спеціально для сприяння їхньому соціальному та поведінковому розвитку. У Children Hub діти, які постраждали від війни та пережили евакуацію, можуть безкоштовно отримати психологічну підтримку. З ними працює волонтерська команда фахівців освіти: вчителів, нянь, дитячих психологів і логопедів.

Залежно від вікової групи, у центрі проводяться заняття з логіки, пізнання навколишнього світу, музики, фізичної культури, нейроритміки, мандалотерапії, ейдетики, арт-терапії й інші активності, які позитивно впливають на емоційний стан дитини та сприяють її всебічному розвитку.

Адреса: дім культури Świt, ul. Wysockiego 11, Варшава.

Люблін

Благодійна організація "Карітас" відкрила “Будинок дружби” у Любліні, де українці можуть пообідати гарячими стравами та отримати пакунок із гуманітарною допомогою. Додатково тут можна звернутися за порадою до кваліфікованих юристів та психологів з України, отримати консультацію з пошуку роботи та записатися на освітні курси польської й англійської мов.

Адреса: будівля колишнього Провінційного Культурного Центру по вул. Dolnej Panny Maria, Люблін.

Краків

У зв’язку з початком повномасштабної війни в Україні Інформаційний пункт для іноземців у Кракові спрямував свою діяльність на допомогу українцям. 
Там можна безкоштовно звернутися до кваліфікованих юристів з питань оформлення документів, зокрема для продовження освіти у Польщі.

Психологічні консультації у центрі надає польсько-український фонд «ZUSTRICZ», який є його основним партнером. 

Адреса: вул. Ignacego Daszyńskiego 22, Краків.

Вроцлав 

Центр української культури та розвитку (InfoCUKR) у Вроцлаві працює у межах Фундації Україна. У центрі можна отримати інформацію та допомогу щодо адміністративних та юридичних питань (наприклад, щодо легалізації перебування та працевлаштування, форм зайнятості) та побутових питань (наприклад, освіта, охорона здоров’я та страхування). Консультації можна отримати польською, англійською та українською мовами.

Адреса: Ruska 46a/201.

Кельце

У місті Кельце працює декілька пунктів допомоги біженцям з України. Їх організувала організація Карітас Келецької єпархії. Українці, які рятуються від війни, можуть звернутися не лише за матеріальною підтримкою, а й безкоштовно вивчати польську мову та отримати психологічну допомогу. 

Адреса: вул. Turystycznej 1 і Wiśniowa 6, Кельце.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ