Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Досягнення вітчизняної трансплантології й хірургії - є чим пишатися!

“У 2022 році в трансплантцентрах було зроблено 361 пересадку органів, у 2021 році – 316” - повідомляє Український центр трансплант-координації.
Фото Олег Самчук

Зазначається, що збільшилася кількість посмертних трансплантацій, що пов’язано з впровадженням процедури діагностики смерті мозку, яка наразі є основоположною для констатування смерті пацієнта. Забір органів у померлого можливий тільки за наявності прижиттєвої згоди, або від близьких родичів.

Зокрема, хірурги Першого медичного об’єднання у Львові зробили рекордну кількість трансплантацій - 97 за 2022 рік. Медики пересадили 7 сердець, 12 печінок та 78 нирок, врятувавши сотню життів.

“Наша мета у 2023 році – зробити мінімум вдвічі більше операцій та активно розвивати дитячу трансплантологію. Аби кожна дитина, кожен українець отримав орган тут, в Україні.” - зазначено в на сторінці об’єднання.

Окрім численних трансплантацій, київські лікарі врятували дівчинку, яка народилася з серцем, що б’ється назовні. Це рідкісна генетична вада, новонароджені з цим діагнозом мають дуже високий летального кінця, і в більшості випадків не доживають навіть до року. У березні, попри війну, хірурги врятували дівчинку, яка тепер має змогу на повноцінне здорове життя.

До числа таких надзвичайних випадків, увійшла й операція на працюючому серці, в якому застрягла куля. 20-річний військовий потрапив у полон росіян, де й отримав поранення. Хлопцю вдалося втекти, дістатись до своїх, звідки його відправили на лікування у “Феофанію”. Лікарі наважились на ризик: не зупиняючи орган, дістати з нього кулю. 5 годин не покладаючи рук вони боролись за життя хлопця, результати не змусили себе чекати - все пройшло вдало, пацієнт почувається чудово.

Важливою новиною стало й те, що в Охматдиті вперше зробили тотальне опромінення тіла та трансплантацію кісткового мозку під одним дахом. Раніше хворим доводилося робити їх у різних установах, інколи – в різних країнах. Пацієнтка стала четвертим дорослим пацієнтом, якому в стінах закладу пересадили кістковий мозок. TBI та пересадка кісткового мозку оплачувалась МОЗ України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ