Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Другого Майдану не буде, – Бекешкіна

Сьогодні, 21 листопада, у Львові під час панельної дискусії на тему "Європейська Україна: сценарії розвитку", з огляду на нинішнє рішення уряду призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, експерти спробували відповісти на питання, чи можлива революція в державі в разі непідписання угоди.

Отож, як наголосив науковець, історик та публіцист Ярослав Грицак, нині є нова тенденція: революції частіше стаються тоді, коли є покращення. «Чому нині тяжка ситуація для революції? Тому що нема піднесення, нема покращення. Нині ситуація депресивна й економічно, і психологічно. За таких умов революції тяжче статися…», – переконаний він.

Натомість соціолог, спеціаліст у галузі політичної та електоральної соціології Ірина Бекешкіна зазначила, що в Україні протестні настрої панують всі 20 років.

«Найвищими вони були в 1998-1999 роках, коли людям дуже довго – комусь багато місяців, комусь і більше року – не виплачували зарплату. Але, пам’ятаємо, що ніяких масових виступів і революцій не було. Перед Помаранчевою революцією вони теж були високі, але не найвищі…», – зауважила вона.

І водночас наголосила: «Я не думаю, що нині буде революція, що от не підписали – і буде. На жаль, наші люди – матеріалісти, і серед причин, які можуть їх вивести на вулицю – однозначно матеріальні».

За словами Ірини Бекешкіної, люди протестуватимуть, якщо станеться економічний колапс: не виплачуватимуть зарплати, буде масове безробіття, рухне гривня.

«Але, думаю, що все-таки такого колапсу не буде. Але якщо буде така ж виборча кампанія, як у 2004 році, то це цілком можливо», – продовжила вона.

Ірина Бекешкіна погодилась із Тарасом Грицаком в тому, що нині в суспільстві й справді панують депресивні настрої.

«Що ж стосується молоді, думаю, ще більше зростуть настрої на користь еміграції»,– наголосила вона.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ