Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Дилема львівських «майданів»: до Львова приїде Пацкан, щоб усіх примирити?

Як сьогодні, 14 січня, стало відомо Гал-інфо, до Львова приїде член президії ВО «Майдан» (Київ), народний депутат України Валерій Пацкан. Найімовірніше, що такий візит відбудеться у п’ятницю, 17 січня.

Валерій Пацкан, як уповноважена президією ВО «Майдан» на центральному рівні особа, приїде до Львова для того, щоб легітимізувати затверджений ще 13 січня склад ініціативної групи зі створення організації ВО «Майдан» на Львівщині. Паралельна мета -  залучити до процесу ті громадські організації, які не знаходять спільної мови з координаційною радою Євромайдану у Львові, але активно працюють.

Головними питаннями «Майдану» нині є підготовка страйку та створення осередків ВО «Майдан» на місцях.

Однак наразі не зовсім зрозуміло, чи погодяться активісти, які свого часу від’єдналися від координаційної ради (діє під головуванням Петра Колодія, і саме вона подала кандидатів в ініціпативну групу, - ред.) піти на співпрацю. Відомо, що ці активісти 3 січня створили оргкомітет, який вже має певні напрацювання.

Також відомо, що у Стрию вже є легітимний осередок ВО «Майдан», що налагодив активну діяльність щодо підтримки київського Майдану.

Згадана вище ініціативна група, яку мав би легалізувати Валерій Пацкан, наразі про жодні кроки не повідомила. Додамо, що у її складі є 11 осіб, вона повинна була сформувати більш ширший орган – секретаріат. Саме секретаріат може стати шансом залучити ті громадські організації, які вже працюють, але які вийшли з координаційної ради при Львівській облраді. Однак, пригадуючи перші спроби на Львівщині створити робочий орган ВО «Майдан», можна припустити, що цей етап стане ще більшим каменем спотикання, якщо політичні сили та громадські діячі не навчаться чути одне одного.

Завершенням цього процесу повинно стати створення Оргкомітету зі створення ВО «Майдан» на Львівщині.

Нагадаємо, що у Києві, 13 січня, затвердили ініціативну групу ВО «Майдан» на Львівщині в такому складі: Роман Ілик, Володимир Парубій, Роман Брезіцький, Ірина Сех, Ярослав Пітко, Василь Молдован, Оксана Юринець, Євген Филипець, Олег Кузан, Іван Вакарчук, Петро Колодій.

При цьому у Львові склалася непроста ситуація, адже внаслідок постійних суперечок та непорозумінь з’явилося кілька формувань громадських активістів та політиків.

Перша – це молодіжний рух «Євромайдан Львів», який працює при Координаційній раді ЛОР і заявляє про свою абсолютну легітимність.

Друге –  об’єднання, яке сформували 3 січня. Тоді створили оргкомітет по створенню ВО «Майдан» на Львівщині та Територіальну раду при оргкомітеті.

Третє – це об'єднання «Майдан - Європейський вибір», який створений громадськими активістами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ