Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Дискусія щодо будинку на Сахарова: чиї аргументи сильніші?

Рівно тиждень тому виконком ЛМР довзолив знести будівлю на Сахарова, 52. На її місці має постати сучасний офісний центр з підземним паркінгом.

Таке рішення неабияк збурило частину львів’ян, оскільки споруда збудована у 1907 році.
Однак вона не була і не є пам’яткою архітектури. Тобто фактичного жодних пережкод його знесенню немає. Приблизно такої позиції дотримується та частина львів’ян, яка не проти знесення. Зрештою, градус напруг зростав і мер Садовий призупинив рішення виконкому, щоб дати громадськості подискутувати та прийняти рішення.
 
Сьогодні, 2 серпня, на подвір’ї будинку на Сахарова, 52, пройшло відкрите засідання виконавчого комітет ЛМР, яке по факту стало майданчиком для дискусії з обох сторін. Туди прийшли члени виконкому, сам мер, представники забудовника, громадські активісти та мешканції мікрорайону Кастелівка, де розташований скандальний будинок. 

Сергій Ковальов, що є представником компанії інвесторів під час обговорень відзначав, що майбутна споруда буде вписуватись в місце, де вона постане. Оскільки при проектуванні було враховано особливості середовища та специфіку мікрорайону. 

«Містобудівні умови, з якими ми йшли на виконавчий комітет міськради передбачають зведення 3-поверхової будівлі, яка буде органічно вписуватись в район переходу від старого міста до нового. Майбутня споруда не є агресивною до середовища. Візуальний вигляд, матеріали, поверховість підбрано з урахуванням оточення. Тобто таким, щоб проектований об’єкт не був домінантний, але все-таки мав свою індивідуальність», - зазначив представник забудовника. 

Також він наголосив, що стара будівля не є комфортною та пристосованою до роботи. «У цій будівлі, що зараз не дуже комфортно і не дуже хочеться працювати. Ми думаємо, що нова споруда принесе нові робочі місця, новий ковток свіжого повітря в це місце. Хочем створити тут близько 120 робочих місць під ІТ-класер, під різні види бізнесу із плануванням типу оупен-спейс. Оскілька будівля, що тут стоїть, має маленькі вікна, тут недостатньо світла, недостатньо повітря. Також тут мало паркувальних місць, тому планується побудувати підземний паркінг». 

Більш-менш конструктивну опозицію представнику забудовника створив Богдан Зятик, член ЛОО «Українське товариство охорони пам'яток історії та культури». Він акцентував на тому, що будівля з 1907 зберегла свій автентичний вигляд, тобто суттєво не перебудовалась.
Також він наголосив значущості  особи архітектора Іван Левинського, який є, ймовірно, проектантом будинку:

«Відомо, що цей район під назвою Кастелівка забудовували відомі архітектори Іван Левинський та Юліан Захаревич. Нараз ми проводимо історичні дослідження, щоб підвердити, хто був архітектором цього будинку. На 99% ми впевнені, що будівлю було збудовано Левинським, оскільки більшість будівників в цьому районі побудував саме він. Сам Терлецький це надзвичайно видатна постать для української культури. Він співзасновник національного музею, фундатор-меценат української культури, що підримував художників», - розповів активіст.

Проте інший представник забудовника частково спростував слова Богдана Зятика про автентичність будинку на Сахарова.  

«Нами було встановлено, що будинок не будувався спеціально для пана Терлецького. Ця вілла була зведена для власниці озера Світязь, що було розташоване поряд. Пан Терлецький отримав цей будинок, вже коли переїхав до міста на початку 20-х років. Потім він звідси виїхав на пл. Ринок і саме там реалізував себе як меценат, саме там він залишив про себе спогади і пам’ять. Досліжуючи питання, ми встановили, що міська рада вже після того, як прийшла радянська влада, заселила будинок людьми. Згодом він був переданий компанії «Провесінь» та потрапив до нежитлового фонду. Тобто первинна форма його існування як всередині, так і по функціональному призначенню була повністю змінена. Надалі після переведенян цього будинку до нежитлового фонду і пристосування під потреби фірми «Професінь», споруду отримала компанії «Фарлеп», яка зробила реконструкцію, добудувавши ще один поверх, повністю змінивши конструкцію даху. Також була добудована система сходових кліток. Від первинного стану будівлі залишилось небагато».

Крім того, він зазначив, що новий будинок буде зведений для потреб молоді, зокрема ІТ-спеціалістів: «Ми хочемо зробити знакову споруду, яка би відповідала ідеї переходу від старої частини міста до більш сучасної. Наша ідея виходить з того, що є молодь, яка хоче працювати в хороших умовах, створених за європейськими стандартами. Жоден ІТ-шник не захоче працювати в старому будинку».

На зустрічі також були присутні місцеві мешканці, думка яких також розділилася. Частина з них апелювала до історії і вимагала залишити стару будівлю. Інша  частина наголошувала на потребі оновити цю територію і бажанні мати й сучасні споруди. 

Зрештою, жодного рішення виїзний виконком щодо будинку на Сахарова, 52 не прийняв. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ