Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Джоай Ролінґ - авторці книжок про Гаррі Поттера 50 років

З Днем народження, Дж. К. Ролінґ! Авторка книг про Гаррі Поттера святкує ювілей. Півстоліття - це справді магічний рубіж, принаймні в світі людей. Повідомила Німецька хвиля.

Чи знаєте ви, хто такі дементори? Або що таке снич? Якщо ні, то ви точно маґл (людина, що не має магічних здібностей) або вам дивовижним чином вдалося - на відміну від сотень мільйонів людей в усьому світі - не прочитати жодної книжки і не подивитися жодного фільму про Гаррі Поттера.

У цьому випадку вам потрібне невеличке роз’яснення. Гаррі Поттер - сирота, який живе разом з недоброзичливими родичами. Коли йому виповнюється 11 років, він дізнається, що має магічні здібності. Хлопця запрошують на навчання до Гоґвортса - школи чарів та чаклунства. Саме там відбувається дія семи книжок, в яких Ролінґ розповідає про пригоди Гаррі та його друзів Рона та Герміони. Ця серія романів є найбільшим бестселером усіх часів, а вісім фільмів (екранізація книжок) неодноразово встановлювали рекорди касових зборів. Чарівниця, яка створила магічний світ Гаррі Поттера, Джоан Ролінґ (більш відома як Дж. К. Ролінґ) 31 липня 2015 року відзначає 50-річчя.

Ініціали Дж. К. у псевдонімі авторки були ідеєю першого видавця Ролінґ. На його думку, цільовою аудиторією книжки про юного чародія були саме хлопці, а вони не схотіли би читати написаний жінкою роман. Це була нісенітниця. У 2015 році в світі було продано понад 450 мільйонів книжок про Гаррі Поттера. Серію переклали більш ніж 70 мовами.

Біографія Ролінґ теж звучить як казка. Молода безробітна жінка з чотирирічною донькою жила в шотландському Единбурзі на соціальну допомогу. У її неопалюваному помешканні було надто холодно, тож вона писала переважно у кав’ярнях. Іноді вона занотовувала ідеї на серветках, поки її донька спала у візочку. За словами Ролінґ, задум історії про Поттера прийшов до неї 1990 року під час поїздки потягом з Манчестера до Лондона. Не дивно, що потяг, в якому юний чарівник їде до Гоґвартса, завжди відбуває з вигаданої платформи 9 ¾ на лондонському вокзалі Кінгс-Кросс.

Про темну смугу у своєму житті Ролінґ розповідала так: "Це був грандіозний провал. Мій шлюб дуже швидко розпався, я була безробітною самотньою матір'ю, настільки бідною, якою тільки можна бути у Британії, хіба що не безпритульною". Це зізнання, виголошене перед випускниками Гарварду 2008 року, відразу стало хітом в інтернеті. Письменниця розповіла студентам елітного університету, перед якими були відчинені всі двері, що її невдача була її найбільшою нагодою: "Я сконцентрувала всю свою енергію, щоби закінчити єдину роботу, яка щось значила для мене. Якби я досягла успіху в чомусь іншому, я б ніколи не змогла знайти рішучість, щоб добитися успіху в тому, що було справді моїм". У своїх інтерв’ю та промовах Ролінґ знову і знову розповідає про силу уяви, яка може змінити світ. Саме це відрізняє її історії про Гаррі, Герміону та Рона. Вона поєднує повсякденність та магію, привносячи звичайні речі до світу чарівників.

У 1997 році, після п’яти років роботи, вийшла друком дебютна книжка Ролінґ - "Гаррі Поттер і філософський камінь", і письменниця несподівано стала авторкою бестселера. Перший наклад у 500 примірників швидко доповнився мільйонним тиражем. Але спершу Ролінґ отримала відмови від 12 видавництв. Дати їй шанс наважилося лондонське видавництво Bloomsbury - і так би мовити виграло в лотерею. Історія про Гаррі Поттера стала найуспішнішою дитячою книжкою кінця ХХ століття. "Я знала, що це буде важко опублікувати, - розповідала письменниця в інтерв’ю Опрі Вінфрі. - Але що потім, це буде величезний успіх".

Раніше Ролінґ залежала від соціальної допомоги, а сьогодні її активи оцінюють у 580 мільйонів фунтів (приблизно 800 мільйонів євро). Ця жінка є нині однією з найбагатших у світі. Разом із другим чоловіком, двома доньками та сином вона все ще живе в Единбурзі, але тепер, мабуть, у добре опалюваному помешканні. Її доходи збільшила серія успішних фільмів про Гаррі Поттера, перший з яких вийшов на екрани ще в 2001 році, задовго до появи останньої книжки з серії.

Навіть сьогодні, через вісім років після публікації останнього роману з серії ("Гаррі Поттер і Смертельні Реліквії"), Ролінґ підтримує життя світу Гаррі Поттера. На заснованому нею веб-порталі Pottermore.comпублікуються ексклюзивні тексти про дійових осіб серії. На Twitter письменниця регулярно відповідає на питання читачів та розкриває деталі, про які не було згадано у книжках. Наприкад, коли вона оголосила, що професор Дамблдор, директор школи Гоґвартс, - гей, ця новина потрапила у заголовки видань всього світу.

Після закінчення 17-річної роботи над серією письменниця була "виснажена" і "просто плакала", розповіла Ролінґ в інтерв’ю ВВС. Потім від неї довго не було новин. Аж доки у 2012 році не вийшов друком її перший роман для дорослих - "Несподівана вакансія". Критики ані хвалили, ані громили книжку про життя невеликого британського містечка, проте продавалася вона добре.

А от спроба опублікувати детектив "Поклик зозулі" під псевдонімом Роберт Ґелбрейт була невдалою. Про справжню авторку роману швидко дізналися. Від слави та магії Гаррі Поттера так просто не втечеш. Ролінґ і сама, здається, ніяк не може остаточно попрощатися з хлопцем-чарівником. На численні прохання шанувальників написати восьму частину епопеї вона завжди терпляче відповідає: "Я не кажу, що я точно цього не зроблю". Так що може так статися, що Ролінґ на своє 50-річчя возз’єднається з Гаррі, Роном та Герміоною.

DW.COM

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ