Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ексголови Верховної Ради України обговорили вступ України в ЄС та НАТО

На 16-му Київському Безпековому Форумі ексголови Верховної Ради України взяли участь у політичній трибуні: “Історичний вибір: вступ України до ЄС і НАТО”.
Скріншот з відеотрансляції Форуму

“Я іноді задаю собі питання: чи була би війна в Україні, якби до 2014 року Україна була повноправним членом ЄС та НАТО. Відповідь є очевидна, ні цієї війни би не було”, - зазначив Володимир Гройсман, голова Верховної Ради України у 2014-2016 роках. 

Із думкою спікера погодився також Андрій Парубій, голова Верховної Ради України у 2016-2019 рр., який розповів, що 10 років тому в українському парламенті у питаннях євроатлантичної інтеграції не існувало влади і опозиції, а існувало спільне загальне бачення, яке і сьогодні є ключовою об'єднуючою ідеєю у суспільстві. 

“Багато йде дискусій відносно того, що таке українська перемога, якою вона є. На моє глибоке переконання, це і є українською перемогою - вступ України в ЄС та НАТО, тому що НАТО - це безпека нашої держави та нації, а ЄС - це розвиток, добробут нашої держави”, - пояснив Андрій Парубій.  

Дмитро Разумков, голова Верховної Ради України у 2019-2021 рр., окреслив виклики, які стоять перед Україною у питанні вступу в ЄС та НАТО. “Для того щоб Україна досягнула своєї мети і стала повноцінним членом Європейського Союзу і НАТО нам треба перемога, нам треба досягнути миру на теренах нашої держави”, - передусім зазначив спікер. 

Серед інших викликів Дмитро Разумков відзначив високий рівень корупції, яка попри трансформації продовжує функціонувати в українському суспільстві. Минулоріч Україна посіла 104 місце з 180 в рейтингу за Індексом сприйняття корупції. “Аби стати членами НАТО та ЄС нам треба перемогти корупцію”, - пояснив спікер.

Ще одним важливим аспектом сьогодні є проблеми зі свободою слова, що відображено у результатах рейтингу Всесвітнього індексу свободи слова - у 2023 році Україна посіла 79 місце зі 180.

“Принципи по яким живе Європа - це демократія, верховенство права, відсутність телефонного права, незалежність судів. Українці не лише хочуть бути громадянами країни, яка формально стала країною Європейського Союзу. Вони хочуть жити так само, як і живуть громадяни країн Європейського Союзу. І головне - українці просто хочуть жити в мирній, успішній, процвітаючій державі”, - наголосив Дмитро Разумков. 

Нагадуємо, що 21-22 березня триває 16-й щорічний Київський Безпековий Форум під гаслом: “Україна каже світу: переможемо разом! На Обітованому Шляху до Свободи”. Форум присвячується десятій річниці підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, що стало одним з найважливіших досягнень Революції Гідності. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ