Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерт: у 2018 році житло поступово дорожчатиме

У 2018 році ціни на житло продовжать поступове зростання. Таку думку висловив президент Об’єднання Фінансових Установ Дмитро Кравченко, пише УНН.

"У новому році ціни на нерухомість, швидше за все, продовжать поступове зростання. У першу чергу це стосуватиметься об'єктів на етапі будівництва. Подорожчання іноземної валюти пропорційно веде до збільшення собівартості будівництва. Адже навіть якщо забудовник вже вигнав "коробку", це лише 50% готовності об'єкта. Йому ще належить витратитися на інженерію, комунікації, обробку та інше. А все це, як правило, імпорт", - вважає експерт.

Він також зауважив, що будівельна галузь відчуває дефіцит робочої сили.

"У той же час утримати або навіть знизити вартість квадратного метра проблематично – якщо ціна буде нижчою за собівартість будівництва, багато будівельних компаній просто збанкрутують. Зростання конкуренції серед забудовників неминуче відіб'ється на вартості житла, але це буде носити завуальований характер. Ймовірно, забудовники продовжать принаджувати покупців під виглядом "акцій", але без реальних знижок", - вважає Д.Кравченко.

Водночас він наголосив, що інвестування в житло як і раніше залишається фактично єдиною альтернативою банківським депозитам і "лакмусовим папірцем" стану банківської сфери у державі.

"Поки триває криза у цій галузі, люди і надалі вкладатимуть гроші саме в квадратні метри", - вважає експерт.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ