Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Експерти ЄС провели першу місію з оцінки роботи на українсько-польському кордоні

ЄС допомагає українським прикордонникам та митникам оптимізувати роботу в пунктах пропуску через державний кордон.

28-29 жовтня 2020 р. європейські експерти спільно з експертами Державної прикордонної служби України (ДПСУ) та Державної митної служби України (Держмитслужби) провели першу місію з оцінки у пункті пропуску для автомобільного та залізничного сполучення «Ягодин – Дорогуськ» на українсько-польському кордоні. Ця місія є кроком на шляху до вдосконалення процесів і процедур прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску та є частиною масштабної діяльності в межах проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)», що фінансується Європейським Союзом.

«Місія з оцінки пунктів пропуску дасть змогу розробити більш цільові рекомендації щодо вдосконалення процедур прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску шляхом посилення міжвідомчої координації та співпраці, що, в свою чергу, має сприяти більш ефективним перевіркам на кордоні та боротьбі з незаконною транскордонною діяльністю та злочинністю», – прокоментував Арунас Адоменас, керівник проєкту EU4IBM.

Під час візиту до пункту пропуску команда міжнародних профільних експертів проєкту EU4IBM та національних експертів ДПСУ і Держмитслужби провели детальний аналіз процедур прикордонного та митного контролю, від моменту в’їзду на митну територію України до моменту виїзду з пункту пропуску. Оцінка також включала аналіз процесів оформлення пасажирів, товарів і транспортних засобів у пунктах пропуску для автомобільного та залізничного сполучення. Основним завданням є визначення прогалин та розробка рекомендацій, що дозволять скоротити затрати часу та ресурсів на відповідні процеси у пунктах пропуску та водночас забезпечать швидкий та безпечний перетин кордону для осіб і товарів. Окрім цього, команда з оцінки працювала над аналізом поточної ситуації у пункті пропуску для подальшої розробки пропозицій щодо зразкових пунктів пропуску та збирала інформацію про наявність, стан і потреби в технічному обладнанні.

Аналогічні місії заплановані до пунктів пропуску для повітряного та морського сполучення та будуть проведені командою експертів проєкту найближчими тижнями. Результатами відповідних місій стануть комплексні рекомендації щодо вдосконалення прикордонних та митних перевірок у пунктах пропуску через державний кордон, розробка концепцій зразкових пунктів пропуску та оцінка потреб в обладнанні та інфраструктурі, що будуть представлені ДПСУ та Держмитслужбі в наступні кілька місяців. 

«Результати оцінки в пунктах пропуску сприятимуть реалізації національної політики щодо інтегрованого управління кордонами в Україні, що має на меті забезпечення функціонування відкритих і, в той же час, добре контрольованих та безпечних кордонів», – відзначив Ксав’є Камю, керівник секції «Ефективне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні.

Результати також послугують основою для більш ефективної національної політики щодо інтегрованого управління кордонами, раціоналізованого прикордонного контролю, більш точного аналізу ризиків, кращої міжвідомчої і транскордонної координації та обміну інформацією із сусідніми країнами. Як результат, українські громадяни отримають переваги від більшої мобільності, а національні економічні оператори – від тісніших економічних зв’язків із глобалізованим світом. Все це – у поєднанні із вищим рівнем безпеки кордонів та попередженням транскордонної злочинності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ