Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експорт електроенергії - питання державної енергонезалежності

Зростання тарифів на електроенергію відчутно позначилось на населені. Але ті, хто працює в паливно-енергетичному комплексі, не відчули ніяких змін. Шахтарям і далі не виплачують зарплат. Наприклад, на вугледобувному підприємстві «Красноармійськвугілля» працівники не отримали зарплати навіть за зимові місяці.

Та заборгованість - далеко не єдина проблема. Гірше те, що українські шахти вже давно знаходяться під загрозою закриття. Теплові електростанції, які були основними споживачами вугілля, знизили об’єми виробітку електроенергії. Як наслідок - зменшилася й об’єми закупівлі вугілля.

«На 35 державних шахтах видобувається 20 тисяч тонн вугілля. З такими темпами усі шахти швидко прийдуть у занепад, - каже голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. - Ясно, що тоді їх доведеться закривати. Далі що? Купувати вугілля у Росії? У Південно-Африканській республіці? Воно там у півтора рази дорожче і нижчої якості. А куди подіти наших працівників, наші сім'ї, наші міста?».

Вихід з критичної ситуації - експорт електроенергії закордон,- поки що існує лише в теорії. На практиці це рішення втілюється зі скрипом. Попередній міністр обіцяв налагодити експорт до березня, новий - Ігор Насалик,  поставив дед-лайн до 1 червня. Він заявив, що передусім  будуть відновлені поставки до Білорусі і Молдови. Тривають переговори і з польськими партнерами. Хочеться вірити, що процес справді пішов- адже таке рішення не лише врятує українські шахти, а й стане джерелом фінансових надходжень у бюджет країни. За словами міністра,  три роки тому наша економіка отримувала 700 млн. доларів від експорту електроенергії.

Тим часом експерти заявляють, що замороження проблеми може бути вигідним деяким високопосадовцям, зацікавленим у тому, щоб купувати електроенергію в Російській Федерації. «Десь 5-10 січня ми почули інформацію, що Україна купує електроенергію в Росії. Мовляв, у нас дефіцит вугілля, наші станції не можуть достатньо виробляти, - говорить екс-міністр енергетики, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков. - Але ми не мусили купувати. Наші станції стояли, ми не платили гроші нашим шахтарям, вони не відвантажували вугілля. Це був такий хороший бізнес, бо за якою ціною їм платимо, ми не знали».

І справді - навіщо купувати, якщо можна продавати. Експорт, як вважають представники галузі, єдине рішення, від якого залежить не лише робота паливно-енергетичного комплексу, а й енергобезпека країни. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ