Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Енергоатом: Якщо рашисти не переведуть 5 енергоблок у "холодний зупин" буде викид радіації

Відмова рашистів переводити п’ятий енергоблок ЗАЕС в стан «холодний зупин» може призвести до аварії та масштабного викиду радіації. Про це повідомили у пресслужбі Енергоатому.
Фото: Енергоатом

Енергоблок №5 Запорізької АЕС був введений в експлуатацію понад 34 роки тому. Тому для підтримки безпечної роботи блоків обов’язково мають проводитись своєчасне і якісне технічне обслуговування та ремонт обладнання, без яких їх експлуатація стає небезпечною.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, енергоблок №5 ЗАЕС працював на енергетичних рівнях потужності, а з вересня 2022 року окупаційна адміністрація станції підтримує його роботу в стані «гарячий зупин». Уже понад рік загарбники свідомо порушують низку основних вимог до експлуатації енергоблоку, серед яких ігнорування планового графіка техобслуговування систем безпеки, саботаж проведення капремонтів обладнання реакторного відділення та поточного ремонту тепломеханічного, електротехнічного обладнання турбінного відділення й систем керування енергоблоком. 

Крім того, вичерпано термін експлуатації частини обладнання, яке підлягає негайній заміні. Зокрема, понад 1000 одиниць тепломеханічного обладнання та ще понад 100 – електротехнічного.

Комплекс цих порушень має серйозні наслідки й в багато разів збільшує ризик відмови систем, які можуть призвести до аварійної ситуації. В такому разі, радіаційного впливу можуть зазнати країни Європи.

ДП «НАЕК «Енергоатом», на виконання рішення Державної інспекції ядерного регулювання України, багаторазово закликало перевести енергоблок №5 ЗАЕС у більш безпечний – «холодний зупин». На минулому тижні ДІЯРУ направило листа до МАГАТЕ із закликом посприяти припису. Та попри залучення до процесу міжнародних організацій, усі зусилля не досягли мети. Окупаційна адміністрація станції продовжує порушувати як міжнародні норми та стандарти, так і нормативні документи і законодавство атомної галузі України.

‼️ Допоки загарбники перебувають на ЗАЕС, загроза залишається. Задля забезпечення безпеки усього континенту найбільший атомний обʼєкт Європи має бути якнайшвидше деокупований та повернутий законному оператору!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ