Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Епіфаній: минув рік від підписання Томосу про автокефалію ПЦУ

Фото з Facebook-сторінки митрополита Епіфанія
Фото з Facebook-сторінки митрополита Епіфанія
Фото з Facebook-сторінки митрополита Епіфанія
Фото з Facebook-сторінки митрополита Епіфанія
Фото з Facebook-сторінки митрополита Епіфанія
Фото з Facebook-сторінки митрополита Епіфанія
1/3
На своїй сторінці у Facebook Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній зазначив, що сьогодні 5 січня минає рік від часу підписання та вручення Синодального Томосу про автокефалію нашої Церкви.

Ці дні є особливо пам‘ятними для всіх вірних і духовенства Православної Церкви України. Адже минув рік від підписання та вручення Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію нашої Церкви. Це був рік багатьох випробувань, але також і нашого внутрішнього впевненого розвитку та становлення як повноправної складової у Диптиху автокефальних Церков-Сестер. Це час подяки Господу нашому Ісусу Христу, Який вів нас усіх цим нелегким, проте благословенним шляхом. Сьогодні звершив Божественну літургію та молебень у Свято-Михайлівському Злотоверхому соборі, під час якого лунала подячна молитва нашому Спасителеві – за даровані нам блага духовної єдності в Помісній Церкві, тіло Якої ми усі складаємо. Дякуємо Господеві, що Він був щедрий і милостивий до нас, допомагав і сприяв кожному з нас.

Ми довго йшли до події, яка сталася рік тому і завдяки якій наша Церква утвердилася, як помісна складова Вселенського Православ’я. Маємо за це дякувати також і Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію та всім членам Синоду Константинопольської Матері-Церкви. І водночас хочу висловити подяку всім вам – архієреям, духовенству та вірним, які складають тіло нашої єдиної помісної Православної Церкви. Усі ми – безпосередні учасники цієї історичної події та усіх змін, які щоденно відбуваються в українському православ’ї.

З Божого благословіння тисячолітній шлях привів до визнання нашої Церкви, і цей процес незворотній. Проте попереду – ще багато перешкод і багато праці над розбудовою Православної Церкви України, часточкою якої є кожен з нас. Тож нехай Господь і надалі дарує нам наснагу і незламну віру в духовну перемогу. Просімо Спасителя укріпити наші тіла і душі, щоб кожен на своєму місці трудився над спільною справою утвердження нашої Помісної Церкви.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня у Стамбулі підписав Томос для Православної церкви України.

Церемонія підписання відбувалась у Стамбулі. У ній брав участь глава ПЦУ Епіфаній, а також був присутній п’ятий президент України Петро Порошенко. 

Сувій, який підписав Варфоломій, каліграфічно оформив художник, каліграф Лукас із монастиря Ксенофонт, що на Афоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ