Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Facebook виявив тільки три проплачені РФ реклами про брекзит

Facebook заявив, що розслідування можливого втручання Росії у референдум щодо виходу Британії з ЄС виявило всього три рекламні дописи, оплачені із російських акаунтів у період голосування, - ВВС Україна.

Раніше британська виборча комісія попросила керівництво соцмережі перевірити будь-які можливі втручання у референдум, що проходив влітку 2016 року.

Згідно з результатами розслідування, три рекламні пости, спрямовані на британську аудиторію, коштували у сумі менше 1 долара і охопили не більше 200 користувачів.

У листі до виборчої комісії Facebook заявив: "Ми всіляко підтримуємо спроби комісії регулювати і забезпечувати дотримання правила фінансування політичних кампаній у Сполученому Королівстві, і ми сприймаємо запити комісії дуже серйозно".

Там додали, що внутрішнє розслідування зосередилося на виявленні сторінок і профілів, пов'язаних із російською організацією під назвою "Агентство інтернет-досліджень", відомою також як "фабрика тролів".

Раніше аналогічне розслідування ймовірного втручання Росії у президентські вибори в США 2016 року виявило більше 3 тисяч рекламних дописів загальною вартістю у 100 тисяч доларів, які пов'язали із так званою "фабрикою тролів". Росія називає "абсурдними" подібні звинувачення.

Водночас у британському парламенті розкритикували результати розслідування Facebook.

"У своїй відповіді до виборчої комісії Facebook написав тільки про оплачену рекламу, спрямовану на аудиторію у Сполученому Королівстві, із близько 470 профілів і сторінок російської "Агенції інтернет-досліджень", що також була активна впродовж американських президентських виборів", - заявив член британського парламенту і голова комітету з питань культури і ЗМІ Деміен Коллінс.

"Видається, що Facebook, шукаючи російську активність довкола референдуму про вихід [Британії] з ЄС, не зробив нічого, окрім як виявив оплачену рекламу із тих акаунтів, які вже були ідентифіковані у рамках розслідування американського сенату", - додав він.

Минулого місяця прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей звинуватилаРосію у поширенні фейкових новин, втручанні у вибори і проведенні послідовної кампанії із кібершпигунства.

Водночас пані Мей не згадала у своїй промові про втручання у британський референдум, проте інші британські політики наполягали на проведенні відповідного розслідування.

Раніше спільне дослідження британських і американських вчених припустило, що десятки тисяч керованих з Росії Twitter-акаунтів, більшість із яких, вочевидь, - боти, публікували твіти про британських референдум у ході політичної кампанії.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ