Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фахівці ДСНС нагадують громадянам правила пожежної безпеки у побуті

В осінньо-зимовий період показник кількості пожеж, які виникають у житловому секторі країни збільшується в рази. Зазвичай, причиною займань у помешканнях громадян є нехтування самими ж людьми елементарними правилами пожежної та, в першу чергу, власної безпеки.

Паління у ліжку, перенавантаження або несправність електромережі часто призводять до трагедій. Крім того, часто для обігріву власних домівок люди використовують саморобні або несертифіковані електрообігрівачі, а також порушують правила експлуатації пічного опалення.

Саме тому, з метою попередження виникнення пожеж та інших надзвичайних подій у житловому секторі, працівники Служби порятунку, спільно з фахівцями соціальних служб, представниками органів місцевої влади, волонтерами та у супроводі представників ЗМІ систематично проводять інформаційно-просвітницькі заходи, під час яких спілкуються із громадянами щодо необхідності дотримання правил пожежної безпеки у побуті.

Цього тижня профілактичне відпрацювання відбувалося в усіх областях країни.

Так, 9 листопада працівники районного підрозділу Управління ДСНС в області провели профілактичне відпрацювання житлового сектора смт Добровеличківка на Кіровоградщині. Багато жителів селища мають у будинках пічне опалення, тому рятувальники під час бесіди взяли на озброєння, в першу чергу, питання утримання у справному стані та правила експлуатації печей і груб. Рятувальники детально розповіли жителям, яких помилок треба уникати, аби не сталося пожежі у будинках.

8 листопада рятувальники Іллінецького районного сектору Вінничини провели пожежно-профілактичне відпрацювання у селах Борисівка, Неменка, Городок та Чортория щодо дотримання правил пожежної безпеки у побуті в умовах осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду.

Особлива увага під час відпрацювання приділялась особам похилого віку, багатодітним родинам та особам, які зловживають спиртними напоями.

Загалом цього було здійснено обхід 270 домоволодінь та проінструктовано понад 300 мешканців.

Того ж дня рятувальники смт Еланець, Криве Озеро та с. Василівка Снігурівського району Миколаївщини нагадали мешканцям населених пунктів про дотримання правил пожежної безпеки в опалювальний період.

Фахівці ДСНС зупинилися на правилах експлуатації опалювальних приладів, зазначивши те, що не можна їх залишати без нагляду. Кожному, з ким мали нагоду поспілкуватись, рятувальники надали пам’ятки з основними правилами поведінки при обігріві помешкань.

Також, 9 листопада співробітники Вільногірського міського відділу та 52-ої державної пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області в черговий раз провели інформативні бесіди в житловому секторі міста Вільногірськ. 
Основна мета, до якої прагнуть рятувальники - це зберегти життя, здоров’я та матеріальні цінності мешканців міста.

Загалом, подібні відпрацювання відбулися цього тижня по всій території країни та будуть тривати і надалі, аби достукатися до свідомості громадян, і тим самим зменшити кількість пожеж у житловому секторі України.

Шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до вас з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • якщо ви обігріваєте помешкання за допомогою пічного опалення, обов'язково перевірте його справність;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
  • не паліть у ліжку;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.
  • подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки нерідко можуть стати причиною займання.

Пам'ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ