Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фахівці пояснили у який контейнер викидати поліетиленові пакети

У львівській мерії вкотре наголошують на правильній утилізації пакетів і пояснюють, у які контейнери їх викидати.
Фото ілюстративне

{{1}}

Поліетиленові пакети, які у великій кількості використовуємо в побуті, несуть велику загрозу для екології. Цей вид пластику, потрапляючи на полігон, може розкладатися до 400 років. На додаток, розкладаючись, вони виділяють токсичні речовини, які мають негативний вплив як на здоров’я людини, так і на навколишнє середовище.

«Використання поліетилену у великих масштабах шкодить навколишньому середовищу, виснажує енергетичні ресурси та посилює кліматичні зміни, тому надзвичайно важливою є правильна утилізація поліетиленових пакетів», – відзначає Роман Яцикович, керівник відділу екологічної політики, зв'язків з громадськістю та засобів масової інформації ЛКП «Адміністратор послуг з управління побутовими відходами».

{{2}}

Так чисті й сухі поліетиленові пакети потрібно викидати в контейнери для пластику. Вони є на більшості контейнерних майданчиків і пофарбовані у жовтий або помаранчевий колір.

«95% контейнерних майданчиків нашого міста мають ємності для збору пластикових відходів – звичайні пластикові контейнери, контейнери-дзвіночки або металеві сітки, відходи з яких окремо вивозять сміттєвози та автомобілі з маніпулятором.

Переробкою поліетиленових пакетів займається єдина в Україні компанія «Біосфера», яка з переробленої гранули поліетилену виробляє пакети для відходів. Найбільший і найсучасніший рециклінговий завод в Україні, який належить корпорації, має потужність переробки до 800 тонн поліетилену щомісяця», – розповідає Роман Яцикович.

Натомість поліетиленові пакети, які неможливо помити, слід викидати окремо – до змішаних відходів, щоб не забруднювати інший пластик і не ускладнювати процес переробки.

А якщо пакет зроблений з біорозкладного матеріалу, то його потрібно викинути у контейнер для органічних відходів.

«Поліетиленові пакети не розкладаються у природний спосіб, а натомість утворюють стійкі до розкладання мікропластикові частинки, які шкодять довкіллю. Біорозкладні пакети, зроблені з крохмалю, кукурудзи, цукрової тростини або інших біополімерів, розкладаються протягом кількох років під дією мікроорганізмів, але не в домашніх компостерах, тож їх краще викидати в спеціальні контейнери для органічних відходів», - додають в ЛКП «Адміністратор послуг з управління побутовими відходами».

На підприємстві наголошують, що вкрай важливо у побуті зменшувати використання поліетиленових пакетів. Тож закликають натомість користуватися біорозкладними пакетами, екоторбинками та багаторазовими сумками із тканини чи сітки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ