Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

ФБР із СБУ викрили хакерів, серед яких - українці

Служба безпеки України разом з американським ФБР заявили про припинення діяльності угруповання хакерів, яке використовувало вірус Conficer для отримання доступу до банківських рахунків інтернет-користувачів. Агенти ФБР кажуть, що хакерів, які витягували мільйони доларів з банківських рахунків, вистежували три роки. Про це повідомило Бі-Бі-Сі.

Загальна сума збитків клієнтам, імена яких не розголошуються, може становити 72 мільйони доларів. Всі потерпілі мешкають поза межами України, в основному в США. Їх кількість може збільшитися в ході розслідування та в залежності від кількості нових скарг від постраждалих.

Як заявив начальник управління контррозвідувального забезпечення інформаційної безпеки СБУ Віталій Хлевицький, в Україні допитано 16 учасників міжнародного угруповання. Вони не є підлітками. Їхній вік від 26 до 33 років.

За попередніми даними, гроші знімали з рахунків, потім переводили в готівку.

Керівник представництва ФБР в Україні Бренд Сміт сказав, що проведення спільної операції засвідчило, що боротися з кіберзлочинністю можна тільки у співпраці на міжнародному рівні.

Старший спеціальний агент ФБР Норман Сандерс повідомив, що американська сторона розслідувала діяльність угруповання впродовж трьох років. Потім були погоджені спільні дії разом з українською спецслужбою. Агент американської спецслужби відмовився коментувати подробиці проведення операції, заявивши, що розслідування ще триває.

Віталій Хлевицький пояснив механізм того, як хакери отримували інформацію про доступ до банківських рахунків. Представник спецслужби сказав, що робилось це за допомогою вірусу Conficer. Комп’ютери Інтернет-користувачів спочатку блокувались, потім користувачі отримували пропозицію купити антивірусне програмне забезпечення, завдяки якому користувачі, самі того не знаючи, відкривали доступ до інформації про власні банківські реквізити та коди платіжних карток.

Виявлення угруповання представники спецслужб США та України називають успішною операцією. Віталій Хлевицький, відповідаючи на запитання “Бі-Бі-Сі Мій світ” bbc.ua щодо рівня кібернебезпеки з України та в регіоні Східної Європи, сказав, що Україна не є лідером такого виду кримінальної діяльності.

"У нас гарна математична школа, у нас сильні навчальні заклади з математичних, технологічних наук. Проте, це ще не привід казати, що Україна посідає перше місце", - пояснив пан Хлевицький.

Він також нагадав про дані, що з'являлися у пресі про те, як деякі країни, наприклад, Китай, створюють спеціальні кібернетичні підрозділи. В свою чергу, інші країни на протидію цьому вдаються до заходів безпеки.

Раніше СБУ вже проводила спільні операції проти кіберзлочинності зі спецслужбами США і Нідерландів. - bbc.co.uk.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ