Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Фейкове відео антиукраїнської провокації про "геноцид поляків"

Голова Служби безпеки України Василь Грицак перебуває на постійному контакті з Послом Польщі в Україні Яном Пєклом. Про це на брифінгу 29 березня повідомили начальник Апарату Голови СБУ Олександр Ткачук та начальник Департаменту захисту національної державності СБУ Віктор Кононенко. Про це повідомив прес-центр СБУ.

«Грицак поінформував Посла про хід розслідування нападу на Генконсульство Республіки Польща в Україні, а також про спробу провокації, яка відбулась вранці на автодорозі поблизу Львова», – повідомив він.

Між 10 та 11 годиною ранку приблизно 50-70 осіб організовано прибули до с. Гряда Жовківського району Львівської області, де намагались перекрити рух автотранспорту та почали палити шини, створюючи для медіа замовну негативну картинку з України.

«Акція мала тривати до 22 години. Також планувався силовий опір правоохоронним органам», ‒ наголосив Ткачук. Він повідомив, що серед гасел, які тримали учасники, були такі як «Ні! Геноциду поляків», «Волинь у наших серцях» польською мовою, виконані досить якісно з поліграфічної точки зору. «Тобто, до акції заздалегідь добре готувались», ‒ зауважив начальник Апарату Голови СБУ.

Учасники акції прибули організовано автобусами з Хмельницької, Закарпатської та Івано-Франківської областей, крім того організатори добирали учасників з числа осіб без місця проживання поблизу місцевого ринку.

«Правоохоронцями оперативно було розблоковано рух автотранспорту. Крім бомжів серед учасників акції встановлено велику кількість неповнолітніх осіб», ‒ повідомив Ткачук, додавши, що поміж організаторів акції були уродженець Луганщини та мешканка Львова, яка перебуває на обліку у психдиспансері.

Також Ткачук наголосив, що учасники акції з перекриття дороги не є етнічними поляками та не мають жодного відношення до вітчизняної польської громади. Натомість більшість з них була у стані наркотичного або алкогольного сп’яніння. За роботу їм була обіцяна винагорода у розмірі 200 гривень.

Правоохоронці вилучили в організаторів провокації письмові та електронні інструкції щодо порядку її організації і проведення, а учасників ‒ фаєри, димові шашки.

«Очевидно, що ця невдала провокація є частиною загального задуму в рамках російської спеціальної інформаційної операції, направленої на провокування і розпалювання міжнаціональної ворожнечі між поляками і українцями, а також маніпулювання громадською думкою в Європі», ‒ підкреслив начальник Апарату Голови СБУ.

Відео з цієї акції планували в режимі онлайн транслювати через мережу Інтернет за допомогою квадрокоптера. Паралельно готувались інформаційні «вкиди» через загальнонаціональні ЗМІ. Ткачук висловив подяку всім патріотично налаштованим українським журналістам, які вчасно відреагували на це і не дали можливості розмістити замовні статті.

З приводу нападу на Генконсульство Республіки Польща в Україні Олександр Ткачук повідомив, що за вказівкою Голови Служби безпеки України Василя Грицака до Луцька відряджено групу співробітників Центрального управління СБУ для надання всебічної підтримки у розслідуванні злочину.

Він також поінформував, що СБУ вивчає можливість проведення спільного розслідування з польськими колегами, адже згідно з польським законодавством напад на консульську установу за кордоном кваліфікується як злочин.

«Наша служба готова до взаємодії і проведення скоординованих слідчих дій з польськими правоохоронцями». – наголосив начальник Апарату Голови СБУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ