Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фінансова підтримка для студентів: МОН пропонує законопроєкт

Міністерство освіти і науки України розробило проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки здобувачам освіти".

Законопроєкт передбачає низку змін у системі фінансування та підтримки вищої освіти в Україні. Зокрема, пропонується запровадити державні гранти на оплату навчання, пільгові довгострокові кредити та посилити механізми працевлаштування випускників.

Державні гранти будуть надаватися студентам, які навчаються за державним замовленням, а також тим, хто навчається за кошти фізичних чи юридичних осіб. Гранти виплачуватимуться щопівроку безпосередньо закладам освіти.

Пільгові довгострокові кредити передбачено для тих, хто навчається на контрактній основі. Відсоткова ставка за кредитом становитиме 3% річних. Повертати кредит потрібно буде через рік після закінчення навчання.

Крім того, законопроєкт посилює механізми працевлаштування випускників. Зокрема, студенти за держзамовленням матимуть укладати угоду про подальше працевлаштування. У разі відмови від працевлаштування доведеться компенсувати витрати держави на навчання.

Запропоновані зміни мають на меті підвищити доступність вищої освіти, залучити додаткові кошти у цю сферу, а також забезпечити зв'язок освіти з потребами економіки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ