Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Фінансування бізнесу, або де знайти гроші?

Проблема відсутності потрібної суми коштів може виникнути будь-коли. Найчастіше питання залучення фінансування виникає у власників бізнесу: вони можуть бачити ідеальну можливість для розвитку, розробити стратегію та план, однак не мати можливості інвестувати додаткові кошти прямо зараз. Де тоді знайти гроші? Розглядаємо кілька варіантів в цьому матеріалі.

Кредити

Один із найшвидших способів отримання коштів. І ні, мова йде не лише про невеликі суми (до 1 млн грн), а й про великі кредити. Розрізняють цільові та нецільові позики, державні (наприклад програма «Доступні кредити 5-7-9%»), приватні та банківські пропозиції, а також інші особливі види кредитів, серед яких:

  • Лізинг — устаткування, транспорт, обладнання та основні засоби в оренду з передачею права власності позичальнику;
  • Овердрафт — кредитний ліміт для бізнесу (40-70% від суми середньомісячних надходжень компанії);
  • Факторинг — переуступка дебіторської заборгованості банку для отримання частини суми негайно.

Український бізнес в Європі потребує особливої підтримки. Кредитування на bank.com.ua/west-bridge — це фінансування масштабування українського бізнесу в Польщі, Литві, Латвії, Естонії та Словаччині від банку «Південний». У програмі можуть брати участь європейські компанії з українськими власниками та/або європейські компанії, які є частиною українських холдингів, виторг який складає від 5 млн євро на рік.

Гранти

Держава всіляко підтримує чинний та новий бізнес, а тому впроваджує різні програми для його підтримки, серед яких «єРобота» (до 250 тисяч грн за працевлаштування 1-2 осіб), «Реінтеграція культурою» (до 800 тисяч гривень на проєкти у сфері культури), Грант для послуг впровадження диджиталізації (до 15 тисяч євро компаніям, що впроваджують технологічні продукти з використанням ШІ та блокчейну) та багато інших. Особливості грантів:

  • Не передбачають повернення та додаткової плати в разі виконання умов;
  • Безоплатні завдяки подальшому надходженню податків до бюджету від учасників грантів;
  • Містять чіткі вимоги та правила;
  • Мають на меті розвинути бізнес в певній сфері та/або збільшити кількість робочих місць;
  • Вважаються складними в отриманні.

Розрізняють державні, приватні та міжнародні гранти, серед яких найбільше вимог до учасників висувають саме міжнародні організації, оскільки сума фінансування там значно більша.

Інвестиції

CUnicYFNSlFQC0P-IgYNvzLLckTF11rzcJITFj4PJfocC6PuYPLaVtWMF8keCqEzaJhxmXEpN5itY6FOugx-ETRLv2wSP2sgzXbu6PwLHkCJYV5HI14mpB-nwnLNWgiEd8FFlF4yAcxKClYE23Gnij0

Ще один спосіб — залучити інвесторів для створення або розширення бізнесу. До цього методу належать випуск акцій та облігацій, краудфандинг, прямі інвестиції, допомога «бізнес-ангелів» тощо. Інвестиції, як і гранти, не передбачають повернення, однак в разі банкрутства бізнесу інвестори матимуть право на частку капіталу компанії, пропорційну їх внеску.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ