Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Фінляндія хоче отримати статус країни-виробника вина у ЄС

У новій програмі фінського уряду є пункт, присвячений подачі заявки на отримання Фінляндією статусу країни-виробника вина у ЄС: зараз Фінляндія не вважається виноробною країною, але нинішній уряд хоче це змінити.

Про це повідомляє фінська телерадіокомпанія Yle, пише УП. 

Асоціація виробників вина Viininkasvattajat ry наполягає на отриманні такого статусу з серпня минулого року, коли відповідну пропозицію було передано до Міністерства сільського та лісового господарства.

Голова асоціації Карі Латвус каже, що цей статус прояснить правила та покращить перспективи розвитку виноградарської галузі.

"У Фінляндії може з'явитися потенціал для того, щоб стати виробником якісного винограду, з якого можна було б виробляти вино", – сказав Латтус.

Наразі виробництво вина у Фінляндії є невеликим, а виноградарі займаються вирощуванням винограду переважно на експериментальній основі. Проте є й професійні виноградарі.

Згідно з опитуванням їхньої асоціації, середній врожай винограду у 2022 році становив 146 кг, хоча медіана була близько 30 кг.

Виробництво залишається невеликим через складність маркетингу та продажу напоїв, виготовлених з винограду, відповідно до чинного законодавства. Напій не може називатися "вином" за законодавством ЄС.

Фінське законодавство, тим часом, передбачає, що алкогольні напої з винограду повинні продаватися через державну алкогольну монополію Alko.

"Зараз нам потрібно подолати ці перешкоди, щоб ми могли розпочати роботу над розвитком. Найважливіше, звичайно, щоб виробникам було дозволено робити вино у Фінляндії і називати його вином", -  сказав Латвус.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ