Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фіни організовують естафету до України з благодійною метою

1561 км учасники естафети подолають з Гельсінкі до Львова. Йдучи, біжучи та плаваючи фіни планують зібрати щонайменше 156 100 євро (100 євро за кілометр) на «швидкі» та медичне обладнання.

За час своєї мандрівки, а це 42 дні, вони відвідують шість країн та пройдуть 1,9 мільйона кроків. Окрім того, ініціатори естафети несуть до Львова символічне повідомлення від усіх фінів, в якому вони ще раз наголошують на непохитній підтримці Україні.

Головний організатор естафети журналіст та підприємець Магнус Лонден розповідає, звідки виникла така ідея: «Насправді, це все придумав мій син – Фабіан. Минулого року він пройшов 223 км від фінського міста Турку, що на південному заході країни, до посольства України в Гельсінкі. Завдяки його подорожі вдалося зібрати 24 тисячі євро. Я подумав, що було б класно масштабувати цю ідею. Так народилася наша естафета».

Естафета стартувала 18 травня з Гельсінкі під час молодіжного заходу Stafettkarnevalen на Олімпійському стадіоні. Міністр європейських справ Фінляндії Андерс Адлеркройц взяв участь.

«Дорогі українські друзі, наші європейські герої! Цією естафетою в Україну ми хочемо показати, що ми з вами. За свободу і демократію варто боротися», – сказав Андерс Адлеркройц.

Українська молодь, що переїхала до Фінляндії під час повномасштабного вторгнення, теж долучились до старту. Вони символічно розпочали ініціативу – вибігли зі стадіону та передали естафету групі фінських SUP-веслярів. Ті, своєю чергою, веслували навколо Гельсінкі до південного краю міста. Опісля, передали естафету атлантичним веслувальникам Маркусу Мустеліну та Гаелю де Кревуазьє, які веслували до Таллінна.

«У човні ми провели вісімнадцять годин. Були трохи втомлені, боліли м’язи. Але це, звісно, ніщо в порівнянні з тим, що українцям доводиться боротися понад два роки», – прокоментував Мустелін після завершення своєї частини естафети.

У столиці Естонії весляри передали естафету скаутам. Вони пройшли понад 300 км до Риги. Далі буде Латвія. Крок за кроком учасники естафети наближаються до України.

Фініш естафети буде у Львові 30 червня. Міський голова зустрічатиме учасників на площі Ринок, щоб отримати послання від фінів.

Загалом естафета об'єднає десять команд різного віку та професій.

«У нас є як бігаючі диваки, так і звичайні люди. Мета естафети – показати, що разом ми сильні й що Фінляндія стоїть за вільною Україною», – зазначає організатор естафети.

Підтримати естафету може кожен охочий на сайті організації. За кожен цент планують відзвітувати публічно.

Напередодні фіни вже зібрали певну суму і придбали кілька повнопривідних машин швидкої допомоги та інше необхідне обладнання на фронт. Волонтери, залучені до проєкту, привезуть «швидкі» в Україну після завершення естафети. Автомобілі швидкої допомоги будуть передані створеному українському громадському руху «Ініціатива Е+».

Організатором естафети виступає фінська благодійна організація «Караван в Україну». Організація розпочалася як спонтанна ідея з кількома друзями в Гельсінкі та за один рік зібрала для України понад мільйон євро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ