Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Фотографії старого Львова у текстах Дебори Фоґель

​У вівторок, 10 вересня 2024 року о 18.00, у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться лекція Мар'яни Челецької "Фотографії старого Львова у текстах Дебори Фоґель".

Подія організована у співпраці Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею та Львівського палацу мистецтв.

Дебора Фоґель - польсько-єврейська авторка міжвоєнного Львова, представниця т.зв. аванґардного модернізму. Прожила лише 42 роки свого життя у Львові (загинула у гетто на Замарстинові у 1942 році), пік творчої активності припав на 1931-1933 рр. Вірші Д.Фоґель писала на їдиш, а прозу польською, в українському перекладі їх було оприлюднено у версії Юрка Прохаська у 2015-2018 роках.

Оригінальність її і поетичних, і прозових текстів пов'язана із вмінням бачити місто у фотографічних образах. Для розуміння тонкого фото- і кіновідчуття авторки її образи варто розрізняти, як колажні (у поезії) та монтажні (у прозі). Колажі, по-іншому, можна називати вклейками, коли монтаж - це склейка. Вірші Д.Фоґель багато чим нагадують інкрустовані декором чи фарбами фотографії Львова тридцях років ХХ ст. Натомість у монтажному романі "Акації квітнуть" приховано оригінальний сценарій для потенційнрно модерністського кіносюжету.

Мар'яна Челецька, кандидатка філологічних наук, доцентка катедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ