Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Франція та Німеччина закликали країни АС засудити російську агресію в Україні

Франція та Німеччина закликали країни Африканського Союзу засудити російську агресію в Україні.

Як повідомляє Польське радіо, з посиланням на угандійський сайт Monitor, міністерки закордонних справ Франції Катрін Колонна та Німеччини Анналена Бербок закликали країни Африки на прес-конференції в Аддіс-Абебі засудити російську агресію в Україні.

13 січня представники Парижа та Берліна виступили на прес-конференції разом з головою комісії Африканського союзу Мусою Факі Махаматом наприкінці свого дводенного візиту до Ефіопії. Вони закликали африканські країни засудити агресію Росії в Україні, водночас наполягаючи на поглибленні зв’язків між Європейським Союзом і країнами континенту.

«Важливо пам’ятати, що є агресор, і той, хто піддається нападу, і важливо, щоб усі сказали агресору, що він повинен зупинитися», — сказала французька міністерка Катрін Колонна. «Ми маємо спільні інтереси та сподівання щодо наших африканських друзів», — додала головна дипломатка Франції на прес-конференції в штаб-квартирі Африканського Союзу в Аддіс-Абебі.

Заклик повторила її колега з Німеччини Анналена Бербок, яка наголосила, що мир у Європі знаходиться під обстрілом Росії. «Ви нам потрібні, потребуємо Африки, щоби захистити мир», — сказала Бербок.

Україна та Росія є основними постачальниками пшениці та інших зернових в Африку, а наслідки війни відчулися на всьому континенті через стрімке зростання цін на паливо, зерно та добрива. «Ми бачимо наслідки цієї жорстокої російської війни по всьому світу й особливо в Африці», — сказала Бербок, додавши, що Росія використовує зерно як зброю.

Звернення було спровоковано консервативним настроєм африканських політиків. Багато африканських країн продемонстрували небажання засудити російське вторгнення, утримавшись від голосування на Генасамблеї ООН щодо ухвалення резолюції, яка закликає Росію виплатити Україні військові репарації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ