Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Франція «йде» під воду: Париж на межі затоплення, закриті метро і Лувр

У Франції через сильну зливу річка Сена вийшла з берегів, влада оголосила передостанній рівень метеотревоги, в Парижі закривають метро і Лувр. Великі державні та приватні компанії повинні почати поширювати внутрішні інструкції на випадок повені, щоб уберегти цінні товари і обладнання. Про це в четвер, 2 червня, повідомив префект французької столиці Марк Менье.

«Міністр прийняв рішення підвищити рівень тривоги з жовтого до помаранчевого. Це означає, що великі державні та приватні компанії повинні почати поширювати внутрішні інструкції на випадок повені, щоб уберегти цінні товари і обладнання. Але це не означає, що існує небезпека, – це міра», – заявив г-н Менье.

Також паризький музей Лувр призупинив роботу і буде закритий для відвідувань у п'ятницю через підйом рівня води в річці Сені.

«Немає ніякої небезпеки для громадськості або наших співробітників, але ми зможемо в разі необхідності спокійно прибрати деякі колекції творів мистецтва», – йдеться у повідомленні музею.

Всього через повені у Франції, евакуювали 5,5 тис. осіб. Підтопленими виявилися десятки міст. Основний удар стихія завдала по місту Немур в 80 км від Парижа.

Крім того повінь торкнулась деякіх районів Німеччини. Найсильніше від неї постраждав баварський район Ротталь-Інн. У місті Трифтерн, який також розташований у Баварії, вийшли з берегів річки та струмки. У багатьох місцях вода досягла кількох метрів над рівнем вулиці.

{{1}}

Зокрема, вона затопила центр Парижа: найсильніше район Орсе і набережну. Власники плавучих ресторанів змушені закрити двері своїх закладів мінімум на тиждень.

Залишені вздовж набережної машини виявилися майже повністю під водою. Також виявився затоплений один з історичних об'єктів Франції – Шамборский замок, розташований в долині Луари.

{{2}}

Сезонна повінь у французькій столиці в цей раз перевищила статистичні показники. Рівень води в річці піднявся до позначки 4,37 метра За прогнозами, пік паводку може припасти на уїк-енд і рівень води в Сені досягне від 5,10 до 5,70 метрів.

{{3}}

В цілому високий «помаранчевий» рівень тривоги у зв'язку з загрозою масштабних повеней оголошений в 23 департаментах Франції. Крім того, найвищий – червоний – рівень зберігається у двох департаментах країни: Луарі і Сені і Марні. Місцева влада закликає населення в особливо постраждалих департаментах по можливості не виходити з дому і нікуди не їздити.

До кінця поточного тижня рівень води в річці Сена в Парижі може досягти критичних позначок.

{{4}}

Раніше стало відомо, що через негоду вперше за 16 років у країні скасували всі матчі Відкритого чемпіонату з тенісу (Roland Garros).

Ситуацію ускладнюють і страйки проти трудової реформи. До протестів приєдналися і залізничники, це призвело до скасування сотень рейсів поїздів, затоплені траси збирають величезні пробки. Крім того, до протестів хочуть долучитися і пілоти Air France. Страйкувати вони мають намір до кінця наступного тижня, коли у Франції стартує чемпіонат Європи з футболу.

Рятувальники та військові евакуювали сотні тисяч жителів. Всього в 80 кілометрах від французької столиці оголошено найвищий – червоний – рівень небезпеки. Найбільш погані справи в містах Монтаржі і Немур, де всього за добу вода піднялася відразу на 2 метри. Тут загинула одна літня жінка.

НБН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ