Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ФСБ провела обшуки у редакції "Ехо Москви"

ФСБ провела обшуки у редакції сайту радіостанції "Эхо Москвы". Російські слідчі, зокрема, вилучають у редакції переписку із російським журналістом Андрієм Піонтковським, повідомив головний редактор радіостанції Олексій Венедиктов у своєму Twitter.

За його словами, спецслужби також викликали на допит головного редактора сайту Віталія Рувинського.

Перший заступник головного редактора "Еха" Володимир Варфоломєєв пізніше заявив "Інтерфаксу", що на допит викликані одразу двоє співробітників інтернет-редакції. Ім'я другого з них він не уточнив.

"Сьогодні вранці приблизно о пів на одинадцяту до редакції прийшли кілька працівників ФСБ, чоловік сім, в тому числі слідчий з особливо важливих справ, і повідомили, що розслідують кримінальну справу, пов'язану з публікацією блогу пана Піонтковського на початку цього року у нас на сайті", - цитує агентство Варфоломєєва.

Обшуки в редакції, за його словами, тривали близько двох годин. Працівники правоохоронних органів показали юристам радіостанції постанову про вилучення листування.

У спецслужб виникли претензії до пана Піонтковського, який раніше входив до координаційної ради російської опозиції, після публікації колонки на сайті радіостанції у січні цього року.

У останніх двох абзацах статті "Бомба, що готова вибухнути", присвяченій ситуації в Чечні, Піонтковський закликає до виведення республіки зі складу Росії. Це, на його думку, могло б запобігти потенційному конфлікту. Згодом ці заклики видалили.

Колонка публіциста викликала обурення у парламенту Чечні і депутатки Ірини Ярової, які направили запити в прокуратуру. Пізніше чеченський політик і депутат Держдуми Шамсаїл Саралієв опублікував відповідь генпрокуратури, згідно з якою у статті знайшли ознаки екстремізму. Аналогічну відповідь опублікували чеченські ЗМІ і політики.

За словами адвоката Марка Фейгіна, що представляє інтереси пана Піонтковського, ФСБ раніше повідомило йому, що кримінальну справу проти його клієнта не порушували. У розмові з "Інтерфаксом" адвокат не виключив, що кримінальну справу могли все ж порушити пізніше.

"Справу могли порушити навіть сьогодні і в рамках оперативно-розшукових заходів прийти з обшуками", - цитує адвоката агентство.

У лютому пан Фейгін повідомив, що 76-річний Піонтковський знаходиться "поза межами РФ". Сам публіцист заявляв, що побоюється за своє життя.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ