Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Газпром зупиняє постачання газу до Польщі та Болгарії

російська енергетична компанія повідомила про припинення постачання газу з 27 квітня. Так росія намагається змусити країни платити за газ в рублях, а не доларах та євро.
Фото ілюстративне

Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Водночас у міністерствах енергетики Болгарії та Польщі наголосили, що вони здійснили всі платежі, передбачені контрактом на постачання з Газпрому. У Польщі такі дії Газпрому назвали порушенням контракту.

Оплата в рублях вважатиметься обходом санкцій, що введені проти росії через напад на Україну. Платежі за контрактами, що передбачають оплату в євро чи доларах, мають здійснюватися у відповідних валютах.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що зупинка "Газпромом" в односторонньому порядку постачання газу споживачам у Європі є черговою спробою росії використати газ як інструмент шантажу.

"Це невиправдано і неприпустимо. І це ще раз свідчить про ненадійність росії як постачальника газу. Ми готові до такого сценарію. Ми тісно контактуємо з усіма державами-членами.

Ми працюємо над забезпеченням альтернативних способів постачання та найкращих можливих рівнів зберігання по всьому ЄС", - заявила фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що держави-члени розробили плани на випадок непередбачених обставин саме для такого сценарію.

"Наразі відбувається засідання координаційної групи щодо газу. Ми плануємо нашу скоординовану відповідь ЄС.

Ми також продовжимо роботу з міжнародними партнерами, щоб забезпечити альтернативні потоки", - зазначила глава Єврокомісії.

Вона додала, що продовжить працювати з європейськими та світовими лідерами для забезпечення безпеки енергопостачання в Європі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ