Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Генасамблея ООН уточнюватиме, як позбавити Росію права вето, - Сергеєв

В ході 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні буде уточнено конкретний механізм позбавлення Росії права вето, яка, попри статус постійного члена Радбезу Організації, «нахабно та відверто» порушує Статут ООН.

Про це зазначив в інтерв'ю Укрінформу Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

"Трибуна Організації Об'єднаних Націй під час Генасамблеї буде використана і нами, і іншими зацікавленими державами для того, щоб встановити більш чіткі механізми покарання країн, які йдуть на такі порушення. В першу чергу, це стосується Росії", - зауважив дипломат.

Водночас, визнав він, "негайного рішення так просто досягти буде складно, весь процес займатиме певний час".

Читайте також: РФ відкинула пропозицію Франції щодо обмеження права вето у Радбезі ООН

Сергеєв пояснив, що на Генасамблеї, зокрема, необхідно буде уточнити положення деяких статей Статуту ООН з точки зору їх реалізації.

"Наприклад, статті 27, яка говорить про те, що країна, яка є стороною конфлікту – а Росія є такою стороною – має бути позбавлена права голосу під час розгляду цього конкретного питання", - пояснив дипломат.

Коли це буде зроблено, можна буде взагалі поставити під питання членство Росії в Організації, що передбачає стаття 6 Статуту ООН.

"У ній йдеться, що країна, яка постійно порушує принципи, відзеркалені в Статуті, має бути виключена з Організації", - зауважив глава української місії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ