Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Генсек ООН підтримав заклик до Росії припинити окупацію Криму

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш цілком підтримує резолюцію Генасамблеї ООН, яка вказує на загрози регіональній безпеці від російської мілітаризації Криму та закликає Росію припинити окупацію півострова.
Про це йдеться в заяві, яку озвучив під час брифінгу в штаб-квартирі ООН у понеділок речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, повідомляє Укрінформ.

"Позиція Генерального секретаря по Україні не змінилася, вона виходить з відповідної резолюції Генеральної Асамблеї (ООН – ред.) щодо територіальної цілісності України", - підкреслив представник Організації у відповідь на прохання прокоментувати позицію генсека в контексті п'ятих роковин російської окупації Криму.

Як підкреслив Дюжаррік, Антоніу Гутерреш "завжди твердо підтримував зусилля різноманітних груп та Нормандського формату, тристоронньої контактної групи та ОБСЄ у спробах врегулювання".

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН 18 грудня 2018 року ухвалила Резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів".

У документі наголошується на загрозах регіональній безпеці, які свторює Росія шляхом перекидання до Криму військ і зброї, у тому числі, літаків і ракет, здатних нести ядерні заряди. Резолюція також закликає РФ негайно вивести з Криму свої війська і невідкладно припинити тимчасову окупацію півострову.

Крім того, в резолюції висловлені підтримка суверенітету й територіальної цілісності України, невизнання анексії Криму, стурбованість прогресуючою мілітаризацією півострова і прилеглих морських районів. Документ також містить окрему згадку про напад на українські кораблі наприкінці листопада як ілюстрацію агресивних дій Росії. Резолюція також закликає Росію не перешкоджати свободі судноплавства у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, припинити переслідування торговельних суден, засуджує незаконну побудову мосту через Керченську протоку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ