Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Глава Господарського суду часів Януковича Татьков повернув собі статус судді

Глава Вищого господарського суду України часів президентства Віктора Януковича Віктор Татьков повернув собі статус судді, а з частини елітного майна його оточення суд зняв арешт.

Про це йдеться в сюжеті програми "Схеми", передає Громадське.

4 червня Велика палата Верховного суду визнала незаконною та скасувала постанову Верховної Ради про звільнення Татькова з посади судді Вищого господарського суду, рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Таким чином, суддя поновився у статусі судді та повернув собі суддівську недоторканність. Тепер задля затримання Татькова, взяття під варту чи арешту слідству потрібну отримати згоду Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, За часів президента-втікача Віктора Януковича Татьков був главою Вищого госпсуду України.

29 вересня 2016 року Верховна Рада ухвалила постанову, якою звільнила Татькова з посади судді через порушення ним вимог про несумісність, але він оскаржив рішення, аргументувавши це порушенням процедури ухвалення парламентом. Тоді захист судді стверджував, що Татькову несвоєчасно повідомили про розгляд Радою питання про його звільнення і розглядали його без обговорення та його присутності. Також захист закидав депутатам «кнопкодавство» при ухваленні постанови про звільнення.

З жовтня 2016-го Татькова офіційно підозрюють у втручанні у діяльність судових органів та автоматизованої системи документообігу. На думку Генеральної прокуратури, Татьков повністю підпорядкував собі систему ухвалення рішень.

Зараз Татьков перебуває за кордоном: він виїхав з України до повідомлення про підозру, спочатку він лікувався у Німеччині, пізніше попросив політичного притулку у Австрії.

За клопотанням слідства у справі майно, оформлене на близьких та друзів судді було заарештоване. В березні 2019 року суд задовольнив клопотання слідчих та передав 143 об’єкти нерухомості оточення Татькова Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

За даними ГПУ, оточення Татькова щомісяця отримувало від здачі зазначеного майна в оренду близько 8 мільйонів гривень. Також родина скандального судді володіє 4 апартаментами та 62 гектарами землі в Іспанії.

30 травня 2019 року Подільський райсуд Києва скасував арешт частини майна: 4 квартир, 3 гаражів та нежитлового приміщення в елітному комплексі «Новопечерські липки». Ця нерухомість була оформлена на батьків оперної співачки Ганни Братусь, яка є подругою родини судді Татькова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ